ßßß Cookit - przepis na Sernik malinowy

Sernik malinowy

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
twaróg 50 dekagramów
malina 25 dekagramów
galaretka 1 sztuk
śmietana kremówka 1.5 szklanek
cukier waniliowy 1 sztuk
cukier 10 dekagramów
cytryna 0.5 sztuk
biszkopty 30 dekagramów
Wykonanie:
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie (wziąć o połowę mniej wody niż podano w przepisie) i ostudzić. Ser zemleć i utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz częścią śmietany (1 szklanka) na kremową masę. Maliny opłukać lub rozmrozić, zmiksować i dodać do masy serowej. Sok i skórkę startą z 1/2 cytryny wymieszać z ostudzoną galaretką. Następnie połączyć z masą. Tortownicę wyłożyć biszkoptami. Przełożyć do niej masę i wstawić do lodówki na 6 - 8 godz. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno i przybrać nią sernik tuż przed podaniem.
Uwagi:
Zamiast malin można użyć truskawek, w zależności jakie wybierzemy owoce, dodajemy galaretkę truskawkową lub malinową.
Ciasta i Desery
Komentarze:
Autor: Olka
Data: 2007-07-28
Hej, a ten przepis jest na tortownicę o jakiej średnicy? Moja ma 24 cm. Dzięki. Jutro robię ten serniczek.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/36/Sernik-malinowy