ßßß
Składniki:forma o średnicy ok. 23 cm100 g podłużnych biszkoptów600 g malin (świeżych lub mrożonych)sok z 1 małej cytrynypół szklanki cukru1,5 łyżki żelatyny500 ml śmietany kremówki 36% (schłodzonej)1 malinowa galaretkaWykonanie:Formę o średnicy ok. 23 cm wykładamy biszkoptami, jeden przy drugim (jeśli będzie taka potrzeba przycinamy ciastka do wymiarów formy).Do niedużego rondelka wkładamy maliny (mrożonych nie rozmrażamy), sok z cytryny i cukier. Gotujemy, co chwilę mieszając, do momentu aż maliny będą rozgotowane a cukier się rozpuści. Następnie w celu pozbycia się pestek przecieramy maliny przez drobne sitko. Powinno zostać 400 ml malinowego puree (gdyby było go więcej musimy trochę go odparować gotując przez chwilę).Puree przelewamy z powrotem do rondelka, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody i mieszamy dokładnie, by się rozpuściła. Rozpuszczaną żelatynę bez grudek dodajemy do malinowego puree i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Powoli, łyżka po łyżce, delikatnie mieszając, dodajemy do wystudzonego puree. Gotową masę malinową przelewamy na wyłożone na blaszce biszkopty. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia, na kilka godzin lub całą noc.Galaretkę malinową rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody (100 ml mniej, niż nakazuje instrukcja na opakowaniu) następnie wylewamy na stężony mus malinowy i ponownie odstawiamy do stężenia.Ciasto trzymamy w lodówce.Smacznego!
Przepis pochodzi stąd .