Wykonanie
Na zakończenie tego długiego pięknego weekendu zrobiłam pysznego śmietanowca! Zdecydowanie będzie u nas częściej gościł w takie piękne
słoneczne i gorące dni jak ostatnio :)

Składniki:4 różne
galaretki (u mnie cytrynowa, wiśniowa, agrestowa i truskawkowa)pół litra
śmietany 30%1
cukier waniliowybiszkopty do wyłożenia

Sposób przygotowania:1. Dwie
galaretki,
wiśniową i
agrestową, rozpuszczamy w osobnych naczyniach w 1 szklance
wody. Studzimy i wkładamy do lodówki. Kiedy stężeją wyjmujemy z naczyń i kroimy w mniejsze kawałki, np. w kostkę.2. Pozostałe dwie
galaretki,
cytrynową i
truskawkową rozpuszczamy w 1 szklance
wody w osobnych naczyniach i chłodzimy (nie powinny być tężejące).3.
Śmietanę ubijamy z dodatkiem
cukru waniliowego. Powoli wlewamy do
śmietany zimną
galaretkę cytrynową i mieszamy do dokładnego połączenia.4. Tortownicę zwilżamy i wykładamy starannie folią spożywczą. Na dnie układamy
biszkopty. Na
biszkopty wykładamy pokrojone w kostki
galaretki i zalewamy
śmietaną. Wkładamy do lodówki na 10-15 minut, by masa trochę stężała, po czym wylewamy na wierzch zimną
truskawkową galaretkę.5. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Śmietanowca robiłam w tortownicy o średnicy 26 cm. Smacznego :)