ßßß Cookit - przepis na Ciasto brzoskwiniowo - śmietanowe

Ciasto brzoskwiniowo - śmietanowe

nazwa

Wykonanie

To chyba jedno z pierwszych ciast, jakie robiłam samodzielnie. Muszę przyznać, że od zawsze ma wielu zwolenników u nas w domu. Początkowo robiłam je z dodatkiem żelatyny i warstwą galaretki na górze, ale ostatnio chodzę na łatwiznę. Ciasto można zrobić nie tylko z brzoskwiniami. W czerwcu polecam Wam wersję truskawkową (od kilku lat jest na blogu).
Składniki:
biszkopt (np ten)
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki (jasne)
500 ml śmietany kremówki
3 - 4 łyżki cukru
Wykonanie:
Ostudzony biszkopt przekroić na pół i ułożyć w tortownicy.
Galaretki rozpuścić w 400 ml wrzątku. Odstawić, aż będą przestudzone i delikatnie zaczną gęstnieć. Brzoskwinie pokroić na plasterki. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Dolać przestudzoną, tężejącą galaretkę i ubić przez chwilę razem.
Biszkopt nasączyć sokiem z brzoskwiń. Ułożyć połowę owoców i rozsmarować pół ubitej śmietany. Położyć drugi blat biszkoptu. Ponownie nasączyć i ułożyć owoce. Na wierzchu rozsmarować pozostałą część śmietany. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Żeby ułatwić sobie pracę proponuję zamknąć obręcz tortownicy nieco wyżej, mniej więcej w połowie dolnego blatu biszkoptu.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2015/05/Ciasto-brzoskwiniowo-smietanowe.html