Wykonanie
Prosty, szybki, tani, lekki ... jego zalety długo można by wymieniać :))Taki deser to super rozwiązanie, kiedy niekoniecznie chcemy dodatkowo nagrzewać kuchnię włączając piekarnik :-).Oczywiście im więcej kolorowych
galaretek tym deser ciekawiej wygląda. Zwolennicy ubitej
śmietanki (do których nie należę) mogą dodatkowo ozdobić go kleksikami
śmietany.
Składniki:4
galaretki o różnych kol orach100ml
śmietany 30%Wykonanie:
Pierwszą
galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl gorącej
wody. Kiedy ostygnie połowę wlewamy do naszego naczynia - wstawiamy do lodówki, a do drugiej połowy wlewamy 2 łyżki
śmietanki (płynnej, nie ubitej).Mieszamy i kiedy warstwa z lodówce zastygnie wylewamy na nią
galaretkę ze
śmietanką czyli
mleczną warstwę. I dokładnie tak postępujemy przy kolejnych warstwach, pamiętając, aby poprzednia zawsze dobrze zastygła.Deser możemy zrobić w pucharkach bądź w szklanej salaterce.