Wykonanie
Podczas mojej ostatniej wizyty w Polsce przywiozłam kolorowe
galaretki- coś, czego u mnie, we Francji nie dostane :(- m.in. niebieskie:) I do głowy przyszedł genialny pomysł na deser ptasie mleczko- błękitno- biały :) Zanim wyjęłam z szafy
galaretki trwała dyskusja, jaki smak ma niebieska galaretka???
Składniki (6 deserów):2
galaretki niebieskie2
śmietany 30%2 łyżki
cukru pudruPrzygotowanie
Galaretki rozpuszczam w mniejszej ilości
wody (ja na dwie
galaretki użyłam pół litra
wody). Studzę.
Śmietankę ubijam na sztywno z dwoma łyżkami
cukru pudru. Część
śmietany (białej) odkładam na bok- utworzę z tego chmurki. Zimną
galaretkę (ale żeby nie stężała!) powoli dolewam do ubitej
śmietany i mieszam wszystko łyżką. Utworzy się śliczne niebieskie ptasie mleczko...
A dla ciekawskich... niebieska
galaretka jest... WIELOOWOCOWA:)SMACZNEGO!!!