Wykonanie
            
Serniki już na stałe zagościły w naszej kuchni. Tym razem kilogramowe wiaderko posłużyło do wyrobu dwóch dużych tortownic sernika na zimno. W wersji łatwiejszej/szybszej tortownicę wyłożyłam gotowymi 
biszkoptami, w drugiej zaś upiekłam w kilka minut spód 
biszkoptowy. Co prawda serniki kroi się i je dopiero na drugi dzień, ale na szczęście mróz za oknem i chłodzenie na balkonie pozwoliły mi cieszyć się ich smakiem już po kilku godzinach. Obie wersje bardzo polecam, zachęcam do eksperymentowania z ulubionymi 
owocami i 
smakami. Nie tylko dzieci będą zachwycone tym 
ciastem, dorośli również :)Spód 
biszkoptowy dla ambitnych:2 
jajka6 deko 
mąki6 deko 
cukruZmiksować, wylać na spód dużej tortownicy, piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 10 minut.Lub: wyłożyć tortownicę 
biszkoptami lub 
herbatnikami.Masa serowa:50 dag 
twarogu z wiaderka1 
galaretkaszklanka 
śmietany kremówki10 dag 
cukru1 opakowanie 
cukru waniliowego1 
cytrynaGalaretkę rozpuścić w połowie zalecanej ilości ciepłej 
wody, ostudzić. 
Ser zmiksować z 
cukrami i 
śmietaną. Z 
cytryny zetrzeć skórkę, wycisnąć sok i dodać do 
galaretki. 
Galaretkę połączyć z masą 
serową, zmiksować.Wyłożyć masę na 
biszkopt, wstawić do lodówki na kilka godzin.
Galaretka:Przygotować 
galaretkę z połowy zalecanej ilości 
wody. Dodać do niej zmiksowane/przetarte 
owoce. Wylać na masę 
serową dopiero gdy ta będzie już dość ścięta. Wstawić do lodówki najlepiej na noc.Lub na 
masie serowej ułożyć 
owoce, zalać tężejącą 
galaretką przygotowaną z połowy zalecanej ilości 
wody.


