Wykonanie
Serniki już na stałe zagościły w naszej kuchni. Tym razem kilogramowe wiaderko posłużyło do wyrobu dwóch dużych tortownic sernika na zimno. W wersji łatwiejszej/szybszej tortownicę wyłożyłam gotowymi
biszkoptami, w drugiej zaś upiekłam w kilka minut spód
biszkoptowy. Co prawda serniki kroi się i je dopiero na drugi dzień, ale na szczęście mróz za oknem i chłodzenie na balkonie pozwoliły mi cieszyć się ich smakiem już po kilku godzinach. Obie wersje bardzo polecam, zachęcam do eksperymentowania z ulubionymi
owocami i
smakami. Nie tylko dzieci będą zachwycone tym
ciastem, dorośli również :)Spód
biszkoptowy dla ambitnych:2
jajka6 deko
mąki6 deko
cukruZmiksować, wylać na spód dużej tortownicy, piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 10 minut.Lub: wyłożyć tortownicę
biszkoptami lub
herbatnikami.Masa serowa:50 dag
twarogu z wiaderka1
galaretkaszklanka
śmietany kremówki10 dag
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego1
cytrynaGalaretkę rozpuścić w połowie zalecanej ilości ciepłej
wody, ostudzić.
Ser zmiksować z
cukrami i
śmietaną. Z
cytryny zetrzeć skórkę, wycisnąć sok i dodać do
galaretki.
Galaretkę połączyć z masą
serową, zmiksować.Wyłożyć masę na
biszkopt, wstawić do lodówki na kilka godzin.
Galaretka:Przygotować
galaretkę z połowy zalecanej ilości
wody. Dodać do niej zmiksowane/przetarte
owoce. Wylać na masę
serową dopiero gdy ta będzie już dość ścięta. Wstawić do lodówki najlepiej na noc.Lub na
masie serowej ułożyć
owoce, zalać tężejącą
galaretką przygotowaną z połowy zalecanej ilości
wody.