ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 200 gramówcukier 3 łyżek stołowychmargaryna 120 gramówżółtka 1 sztuksuchy groch według uznaniajajka 4 sztukcukier 150 gramówset mielony 500 gramówcukier waniliowy 1 sztukskórka otarta z cytryny 1 łyżek stołowychmąka pszenna 1 łyżek stołowychmąka ziemniaczana 1 łyżek stołowychmasło 50 gramówwiśnie mrożone 250 gramówbiałka 2 sztukcukier 150 gramówsok z cytryny 1 łyżek deserowychcukier puder według uznaniaWykonanie:Wiśnie rozmrozić i osączyć.Ciasto: przesiana mąkę posiekać z margaryną, dodać 3 łyżki cukru, 1 żółtko oraz łyżkę zimnej wody i szybko zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię i wlożyć na 30 minut do lodówki. Rozwałkować, wylepić dno i boki, wyścielonej papierem do pieczenia średniej tortownicy. Spód po nakłuwać widelcem i przykryć papierem pergaminowym, a na wierzch wsypać garść suchego grochu. Ciasto piec 15-20 minut. Wyjąć z pieca (groch i papier usunąć).Masa serowa: 4 żółtka utrzeć z serem i 150g cukru, skórką z cytryny, cukrem waniliowym i całą mąką. Nie przerywając ucierania, stopniowo dolewać roztopione i przestudzone masło. Na koniec dodać pianę ubitą na sztywno i delikatnie, łyżką, połączyć. Na cieście rozsmarować 1/4 masy, obłożyć wiśniami i rozsmarować resztę sera. Piec jeszcze 30 minut w 175 stopniach.Masa bezowa: ubić 2 białka z 150g cukru na sztywną piane, dodać sok z cytryny i wymieszać. Pianę rozsmarować na serniku i piec jeszcze 15 minut.Gotowe ciasto pozostawić jeszcze na 5 minut w wyłączonym piekarniku. Wyjąć i ostudzić w formie. Oprószyć cukrem pudrem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: