ßßß Cookit - przepis na Szaszłyki pikantne z ryżem

Szaszłyki pikantne z ryżem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 2
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
ryż 200 gramów
papryka kolorowa 2 sztuk
kotlety wieprzowe 4 sztuk
bekon, plastry 40 gramów
cebula 2 sztuk
pomidory 3 sztuk
keczup 4 łyżek stołowych
ogórki konserwowe 2 sztuk
olej 5 łyżek stołowych
miód płynny 1 łyżek stołowych
sok z cytryny 1 łyżek deserowych
plasterki cytryny według uznania
natka pietruszki według uznania
chili według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Ryż ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić. Oczyszczone papryki pokroić na duże kawałki. Umyte, osuszone mięso pokroić w grubą kostkę. Na szpilki do szaszłyków nadziewać na przemian mięso, kawałki papryki i plasterki bekonu.
Sos do szaszłyków: oczyszczoną cebulę drobno posiekać. Pomidory i ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Warzywa wymieszać z keczupem, miodem i 2 łyżkami oleju. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Pozostały olej rozgrzać na patelni i smażyć na nim szaszłyki 10 minut ze wszystkich stron na średnim ogniu. Oprószyć solą, pieprzem i szczyptą chili. Przełożyć z ryżem na 4 talerze, polać sosem. Gotowe danie udekorować plasterkami cytryny i listkami natki. Podawać na gorąco bezpośrednio po przyrządzeniu.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5092/Szaszlyki-pikantne-z-ryzem