ßßß Cookit - przepis na Przekładaniec kakaowy

Przekładaniec kakaowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 4 sztuk
cukier 4 łyżek stołowych
cukier waniliowy 10 gramów
sól 1 szczypta
mąka tortowa 4 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 1 łyżek stołowych
kakao 3 łyżek deserowych
mleko skondensowane w puszce 1 sztuk
żelatyna 3 łyżek stołowych
galaretka tropikalna 1 sztuk
ananasy w puszce 1 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
Wykonanie:
Wykonanie biszkoptu kakaowego: całe jajka ubić z cukrami i szczyptą soli na puch, dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i z 1,5 łyżeczki kakaem, delikatnie, łyżką połączyć. Przełożyć do dużej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec w 160 stopniach ok. 25 minut. Zimne mleko przelać z puszki, po połowie, do 2 naczyń. do jednego dać 1,5 łyżeczki kakaa, a drugie pozostawić białe. 1,5 łyżki żelatyny namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody i rozpuścić na ogniu, połączyć z mlekiem białym i ubijać mikserem tak długo, aż powstanie pianka. W tortownicy umieścić zimny biszkopt i przełożyć na niego białą piankę, wyrównać. Teraz namoczyć pozostałe 1,5 łyżki żelatyny, rozpuścić na małym ogniu, połączyć z mlekiem kakaowym i chwilę ubijać mikserem. Przełożyć na białą piankę i wyrównać, na niej poukładać odsączone i pokrojone ananasy. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i tężejącą zalać owoce. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Uwagi:
Do przygotowania galaretki można wykorzystać zalewę z ananasów + woda. Jeśli mleko jest nie słodkie, to należy sobie dosłodzić do smaku.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4313/Przekladaniec-kakaowy