Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 4 sztuk
cukier 4 łyżek stołowych
cukier waniliowy 10 gramów
sól 1 szczypta
mąka tortowa 4 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 1 łyżek stołowych
kakao 3 łyżek deserowych
mleko skondensowane w puszce 1 sztuk
żelatyna 3 łyżek stołowych
galaretka tropikalna 1 sztuk
ananasy w puszce 1 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowychWykonanie:Wykonanie
biszkoptu kakaowego: całe
jajka ubić z
cukrami i szczyptą
soli na puch, dodać
mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia i z 1,5 łyżeczki
kakaem, delikatnie, łyżką połączyć. Przełożyć do dużej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec w 160 stopniach ok. 25 minut. Zimne
mleko przelać z puszki, po połowie, do 2 naczyń. do jednego dać 1,5 łyżeczki
kakaa, a drugie pozostawić białe. 1,5 łyżki
żelatyny namoczyć w niewielkiej ilości zimnej
wody i rozpuścić na ogniu, połączyć z
mlekiem białym i ubijać mikserem tak długo, aż powstanie pianka. W tortownicy umieścić zimny
biszkopt i przełożyć na niego białą piankę, wyrównać. Teraz namoczyć pozostałe 1,5 łyżki
żelatyny, rozpuścić na małym ogniu, połączyć z
mlekiem kakaowym i chwilę ubijać mikserem. Przełożyć na białą piankę i wyrównać, na niej poukładać odsączone i pokrojone
ananasy.
Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i tężejącą zalać
owoce. Wstawić na kilka godzin do lodówki.Uwagi:Do przygotowania
galaretki można wykorzystać zalewę z
ananasów +
woda. Jeśli
mleko jest nie słodkie, to należy sobie dosłodzić do smaku.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: