Wykonanie
Dzisiaj chce zaprezentować takie cudo smakowite . Lubię bawić się w kuchni , pod warunkiem , że coś z tego wychodzi ;) Zaczęłam od upieczenia dwóch
biszkoptów w keksówce a skończyłam w większej blaszce. ;) Ciasto nie tylko pięknie wygląda , ale też pysznie smakuje.
Biszkopt jest niezwykle delikatny i puszysty a krem
daje waniliowy posmak słodkości :)Keksówka wymiary : 24 x 12 cmBlaszka wymiary : 24 x 28 cmCzas pieczenia : 30 minutTemp. pieczenia : 180 C
Składniki:
Biszkopt biały :3
jajka4 łyżki
mąki pszennej4 łyżki
cukru1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliBiszkopt ciemny:3
jajka3 łyżki
mąki1 łyżka
kakao4 łyżki
cukruszczypta
soli1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa budyniowa:1/2 l
mleka3 kopiaste łyżki
mąki pszennej3 kopiaste łyżki
mąki ziemniaczanej5 łyżek
cukrucukier wanilinowykostka
masłaDodatkowo:dowolna
galaretkaposypka kolorowa
Jak to zrobić?
Biszkopt biały :
białka ubijamy ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Dodajemy po jednym
żółtku , następnie dodajemy
cukier. Delikatnie wsypujemy
mąkę pomieszaną z
proszkiem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 C .
Biszkopt ciemny : przygotowujemy tak samo jak jasny tylko
mąkę wsypujemy wymieszaną dodatkowo z
kakao. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 C.
Masa budyniowa:Gotujemy szklankę
mleka z
cukrem i
cukrem waniliowym.Resztę
mleka ( szklankę ) należy rozmieszać z
mąką pszenną i ziemniaczaną i wlać do gotującego się
mleka. Dobrze mieszamy , aby nie powstały grudki.Wystudzony
budyń ucieramy z
masłem ( temp. pokojowa )Dodatkowo
Galaretkę przyrządzamy wg. opisu na opakowaniu.Ciasto " Kolorowa szachownica"
Biszkopt jasny i ciemny po wystudzeniu kroimy wzdłuż na 3 paski.Układamy w większej foremce , gdzie pomiędzy paseczki nakładamy warstwę kremu , w ten sposób paseczki
biszkoptów się przykleją do siebie.Na jedną warstwę ułożonych i posklejanych kremem pasków
biszkoptów , wylewamy tężejącą
galaretkę.Na
galaretce układamy następne paseczki
biszkoptowe pamiętając o kolejności układania .Jeśli na dole mamy paseczek jasny to na górnej warstwie układamy paseczek ciemny . :)Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na całą noc.Smacznego