ßßß Cookit - przepis na Steki wieprzowe z fasolką

Steki wieprzowe z fasolką

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
metka wieprzowa 400 gramów
fasolka mamut 750 gramów
bułka sucha 1 sztuk
cebula 3 sztuk
olej 2 łyżek stołowych
czosnek 1 ząbki
mąka 1 łyżek stołowych
śmietana gęsta 100 gramów
mleko 0,5 szklanek
skórka z cytryny 0,5 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Oczyszczoną fasolkę pokroić na kawałki i gotować w osolonym wrzątku 8 minut, odcedzić. Bułkę namoczyć w zimnej wodzie na ok. 10 minut, odcisnąć. Oczyszczone cebule 2 pokroić na w kostkę. Mięso dobrze wymieszać z połową kostek cebuli i bułką, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Uformować 4 steki i smażyć na rozgrzanym oleju, na złoty kolor z każdej strony. Oczyszczony czosnek rozdrobnić i zeszklić z pozostałą cebulą na rozgrzanym w rondlu oleju, oprószyć mąką, krótko zasmażyć, podlać mlekiem i śmietaną. Do sosu dodać fasolkę, gotować 5 minut, doprawić do smaku. Pozostałą cebulę pokroić w cienkie plasterki, a skórkę cytrynową w małą kostkę i wrzucić na patelnię ze stekami na minutę przed końcem smażenia.
Fasolkę przełożyć na półmisek, dodać steki, posypać krążkami podsmażonej cebuli. Podawać na gorąco bezpośrednio po przyrządzeniu z ziemniakami puree.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5089/Steki-wieprzowe-z-fasolka