Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
metka wieprzowa 400 gramów
fasolka mamut 750 gramów
bułka sucha 1 sztuk
cebula 3 sztuk
olej 2 łyżek stołowych
czosnek 1 ząbki
mąka 1 łyżek stołowych
śmietana gęsta 100 gramów
mleko 0,5 szklanek
skórka z cytryny 0,5 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Oczyszczoną
fasolkę pokroić na kawałki i gotować w osolonym wrzątku 8 minut, odcedzić.
Bułkę namoczyć w zimnej wodzie na ok. 10 minut, odcisnąć. Oczyszczone
cebule 2 pokroić na w kostkę.
Mięso dobrze wymieszać z połową kostek
cebuli i
bułką, doprawić do smaku
solą oraz
pieprzem. Uformować 4
steki i smażyć na rozgrzanym
oleju, na złoty kolor z każdej strony. Oczyszczony
czosnek rozdrobnić i zeszklić z pozostałą
cebulą na rozgrzanym w rondlu
oleju, oprószyć
mąką, krótko zasmażyć, podlać
mlekiem i
śmietaną. Do sosu dodać
fasolkę, gotować 5 minut, doprawić do smaku. Pozostałą
cebulę pokroić w cienkie plasterki, a
skórkę cytrynową w małą kostkę i wrzucić na patelnię ze
stekami na minutę przed końcem smażenia.
Fasolkę przełożyć na półmisek, dodać
steki, posypać krążkami podsmażonej
cebuli. Podawać na gorąco bezpośrednio po przyrządzeniu z
ziemniakami puree.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: