Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 2.5 szklanek
margaryna 175 gramów
cukier 0.85 szklanek
jajko 2 sztuk
dżem 4 łyżek stołowych
mleko 1.11.1 szklanek
kakao 2.5 łyżek stołowych
przyprawa do piernika 1 sztuk
soda oczyszczona 1 łyżek deserowych
jabłko 1 sztuk
galaretka cytrynowa 1 sztuk
mąka ziemniaczana 1 łyżek deserowych
likier kokosowy 2 łyżek stołowych
wiórki kokosowe według uznaniaWykonanie:
Jajka zmiksować z
cukrem (0.75 szklanki), dodać
dżem,
mleko (1 szklanka),
mąkę z
sodą, przyprawę i
kakao (1.5 łyżeczki). Wszystko dobrze połączyć. Na końcu dodać roztopioną i ostudzoną
margarynę (0.5 kostki). Dobrze połączoną masę przełożyć do dużej blachy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok.45 minut w 180 stopniach. Zimne ciasto przekroić na dwa placki.Przygotowanie masy:
galaretkę rozpuścić w 0,75 szklance gorącej
wody i wystudzić.
Jabłka zmiksować razem z zalewą, dodać tężejącą
galaretkę i wymieszać.Przygotowanie polewy: w rondelku wymieszać
margarynę (50 g),
kakao (1.5 łyżki),
mąkę ziemniaczaną,
cukier (3 łyżki),
likier i
mleko (1 łyżka). Podgrzewając na małym ogniu, doprowadzić do wrzenia, mieszać aż masa nieco zgęstnieje.Masą
jabłkową przełożyć piernik i oblać lekko ostudzoną polewą oraz posypać wiórkami kokosowymi. Odstawić do lodówki na kilka godzin.Uwagi:
jabłka - 1 słoik litrowyAutor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: