ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 2.5 szklanekmargaryna 175 gramówcukier 0.85 szklanekjajko 2 sztukdżem 4 łyżek stołowychmleko 1.11.1 szklanekkakao 2.5 łyżek stołowychprzyprawa do piernika 1 sztuksoda oczyszczona 1 łyżek deserowychjabłko 1 sztukgalaretka cytrynowa 1 sztukmąka ziemniaczana 1 łyżek deserowychlikier kokosowy 2 łyżek stołowychwiórki kokosowe według uznaniaWykonanie:Jajka zmiksować z cukrem (0.75 szklanki), dodać dżem, mleko (1 szklanka), mąkę z sodą, przyprawę i kakao (1.5 łyżeczki). Wszystko dobrze połączyć. Na końcu dodać roztopioną i ostudzoną margarynę (0.5 kostki). Dobrze połączoną masę przełożyć do dużej blachy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok.45 minut w 180 stopniach. Zimne ciasto przekroić na dwa placki.Przygotowanie masy: galaretkę rozpuścić w 0,75 szklance gorącej wody i wystudzić. Jabłka zmiksować razem z zalewą, dodać tężejącą galaretkę i wymieszać.Przygotowanie polewy: w rondelku wymieszać margarynę (50 g), kakao (1.5 łyżki), mąkę ziemniaczaną, cukier (3 łyżki), likier i mleko (1 łyżka). Podgrzewając na małym ogniu, doprowadzić do wrzenia, mieszać aż masa nieco zgęstnieje.Masą jabłkową przełożyć piernik i oblać lekko ostudzoną polewą oraz posypać wiórkami kokosowymi. Odstawić do lodówki na kilka godzin.Uwagi:jabłka - 1 słoik litrowyAutor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: