ßßß Cookit - przepis na Piernik z masą jabłkową

Piernik z masą jabłkową

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 2.5 szklanek
margaryna 175 gramów
cukier 0.85 szklanek
jajko 2 sztuk
dżem 4 łyżek stołowych
mleko 1.11.1 szklanek
kakao 2.5 łyżek stołowych
przyprawa do piernika 1 sztuk
soda oczyszczona 1 łyżek deserowych
jabłko 1 sztuk
galaretka cytrynowa 1 sztuk
mąka ziemniaczana 1 łyżek deserowych
likier kokosowy 2 łyżek stołowych
wiórki kokosowe według uznania
Wykonanie:
Jajka zmiksować z cukrem (0.75 szklanki), dodać dżem, mleko (1 szklanka), mąkę z sodą, przyprawę i kakao (1.5 łyżeczki). Wszystko dobrze połączyć. Na końcu dodać roztopioną i ostudzoną margarynę (0.5 kostki). Dobrze połączoną masę przełożyć do dużej blachy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok.45 minut w 180 stopniach. Zimne ciasto przekroić na dwa placki.
Przygotowanie masy: galaretkę rozpuścić w 0,75 szklance gorącej wody i wystudzić. Jabłka zmiksować razem z zalewą, dodać tężejącą galaretkę i wymieszać.
Przygotowanie polewy: w rondelku wymieszać margarynę (50 g), kakao (1.5 łyżki), mąkę ziemniaczaną, cukier (3 łyżki), likier i mleko (1 łyżka). Podgrzewając na małym ogniu, doprowadzić do wrzenia, mieszać aż masa nieco zgęstnieje.
Masą jabłkową przełożyć piernik i oblać lekko ostudzoną polewą oraz posypać wiórkami kokosowymi. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
Uwagi:
jabłka - 1 słoik litrowy
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3963/Piernik-z-masa-jablkowa