ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czegomąka 4,75 szklanekmargaryna 1 kostekjajka 3 sztukcukier 1,5 szklanekmleko 1 szklanekdżem 1 sztuksoda oczyszczona 2 łyżek deserowychprzyprawa do piernika 1 sztukmarmolada według uznaniamargaryna 100 gramówcukier 0,5 szklanekkakao 3 łyżek stołowychadwokat 6 łyżek stołowychmąka ziemniaczana 2 łyżek deserowychorzechy włoskie według uznaniaWykonanie:Kostkę margaryny rozpuścić z mlekiem i ostudzić.Całe jajka rozmiksować z półtora szklanki cukrem, dodać dżem i jeszcze chwilę miksować. Przesianą mąkę wymieszać z sodą oraz przyprawą i na przemian z margaryną wsypywać do jajek, i miksować na jednolitą masę. Przełożyć do dużej blachy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 55 minut w 180 stopniach. Zimny piernik przeciąć na 3 placki. Przełożyć marmoladą, a wierzch oblać polewą i obsypać posiekanymi orzechami.Polewa: w rondelku podgrzewać, na małym ogniu, margarynę(100g) z cukrem(0,5 szklanki), kakao, adwokat i mąkę ziemniaczaną, mieszając, aż składniki się rozpuszczą i połączą, a masa zgęstnieje. Po zdjęciu z ognia, jeszcze chwilę mieszać i ciepłą, obficie, oblać wierzch i boki ciasta.Uwagi:Adwokat można zastąpić mlekiem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: