Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 4,75 szklanek
margaryna 1 kostek
jajka 3 sztuk
cukier 1,5 szklanek
mleko 1 szklanek
dżem 1 sztuk
soda oczyszczona 2 łyżek deserowych
przyprawa do piernika 1 sztuk
marmolada według uznania
margaryna 100 gramów
cukier 0,5 szklanek
kakao 3 łyżek stołowych
adwokat 6 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 2 łyżek deserowych
orzechy włoskie według uznaniaWykonanie:Kostkę
margaryny rozpuścić z
mlekiem i ostudzić.Całe
jajka rozmiksować z półtora szklanki
cukrem, dodać
dżem i jeszcze chwilę miksować. Przesianą
mąkę wymieszać z
sodą oraz przyprawą i na przemian z
margaryną wsypywać do
jajek, i miksować na jednolitą masę. Przełożyć do dużej blachy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 55 minut w 180 stopniach. Zimny piernik przeciąć na 3 placki. Przełożyć
marmoladą, a wierzch oblać polewą i obsypać posiekanymi
orzechami.Polewa: w rondelku podgrzewać, na małym ogniu,
margarynę(100g) z
cukrem(0,5 szklanki),
kakao,
adwokat i
mąkę ziemniaczaną, mieszając, aż składniki się rozpuszczą i połączą, a masa zgęstnieje. Po zdjęciu z ognia, jeszcze chwilę mieszać i ciepłą, obficie, oblać wierzch i boki ciasta.Uwagi:
Adwokat można zastąpić
mlekiem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: