ßßß Cookit - przepis na Piernik przekładany marmoladą

Piernik przekładany marmoladą

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 20
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 4
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 4,75 szklanek
margaryna 1 kostek
jajka 3 sztuk
cukier 1,5 szklanek
mleko 1 szklanek
dżem 1 sztuk
soda oczyszczona 2 łyżek deserowych
przyprawa do piernika 1 sztuk
marmolada według uznania
margaryna 100 gramów
cukier 0,5 szklanek
kakao 3 łyżek stołowych
adwokat 6 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 2 łyżek deserowych
orzechy włoskie według uznania
Wykonanie:
Kostkę margaryny rozpuścić z mlekiem i ostudzić.Całe jajka rozmiksować z półtora szklanki cukrem, dodać dżem i jeszcze chwilę miksować. Przesianą mąkę wymieszać z sodą oraz przyprawą i na przemian z margaryną wsypywać do jajek, i miksować na jednolitą masę. Przełożyć do dużej blachy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 55 minut w 180 stopniach. Zimny piernik przeciąć na 3 placki. Przełożyć marmoladą, a wierzch oblać polewą i obsypać posiekanymi orzechami.
Polewa: w rondelku podgrzewać, na małym ogniu, margarynę(100g) z cukrem(0,5 szklanki), kakao, adwokat i mąkę ziemniaczaną, mieszając, aż składniki się rozpuszczą i połączą, a masa zgęstnieje. Po zdjęciu z ognia, jeszcze chwilę mieszać i ciepłą, obficie, oblać wierzch i boki ciasta.
Uwagi:
Adwokat można zastąpić mlekiem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7252/Piernik-przekladany-marmolada