Wykonanie
« Powrót  PiegusDodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 5(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 95 dekagramów
drożdże 3 dekagramów
cukier 0.5 szklanek
olej słonecznikowy 0.8 szklanek
zapach rumowy 1 sztuk
sól 0.5 łyżek deserowych
margaryna 2 łyżek stołowych
cukier puder 1 szklanek
mleko 3 łyżek stołowych
masło 1 łyżek stołowych
sok z cytryny 1 sztuk
cukier waniliowy 1 sztukWykonanie:
Drożdże rozrobić 1/4 szklanki ciepłej
wody.
Mąkę przesiać, wlać
drożdże, wsypać
cukier i pozostawić w cieple na 40 min. Gdy
drożdże podrosną, dodać
sól,
zapach rumowy,
olej, trochę przegotowanej
wody i wyrobić dobrze ciasto.
Mak umyć, osączyć, dodać do ciasta i wymieszać. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce, a gdy ciasto podrośnie, jeszcze raz dobrze wyrobić. Posmarować formę tłuszczem, przełożyć do niej ciasto i odstawić do wystygnięcia. Piec 30-40 min w temp. 180 st.C.
LUKIER :
Mleko podgrzać z
masłem, dodać
cukier puder i dobrze wymieszać. Dodać
cukier waniliowy i
sok z cytryny. Jeszcze raz wymieszać i polać lukrem ciepłe ciasto.Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: