ßßß
Składniki na ciasto na wszystkie dekoracje,średnio na jedną dekorację idzie około 80dag-100dag .Ilość zużytego ciasta zależy od wielkości naszej dekoracji.Składniki2 kg mąki20 dag drożdży2 szkl cukru jak ktoś woli bardziej wytrawny dodajemy mniej cukru.10 dag masła lub margaryna1 aromat rumowy1 aromat śmietankowy1 cukier waniliowy8 żółtekokoło 1 litr mleka1 łyżeczka solidekoracjepisanki4 jajkaLukiercukier puder trzcinowywodasok z cytryny lub gotowy lukierWykonanieciasto drożdżowe .W dużej misce wymieszać drożdże, mleko, łyżkę cukru, 3 łyżki mąki i stawić do wyrośnięcia Utrzeć na puszystą masę resztę cukru i żółtka. Do drożdży dodać utarte żółtka, sól, letnie mleko wyrobić,wlać roztopione masło i znów wyrobić. Wsypać mąkę wyrobić by ciasto się nie kleiło do ręki i wyrobić dotąd aż będzie gładkie i elastyczne.Miskę nakryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsceWielkanocny koszyczek drożdżowyOkoło 80dag-100dag odłożyć ciasta drożdżowego, podzielić na około 30 części,następnie uformować wałeczki i układać na krzyż.Miskę metalową o średnicy około 16-20 cm, odwróć do góry dnem,obłożyć papierem do pieczenia..Delikatnie ułożyć na niej splecioną kratkę z ciasta. Ostrym długim nożem wyrównać brzegi i docisnąć je do krawędzi miski Na papierze odrysować małe koło,które będzie naszą podstawą i duże które ozdobi nasz koszyk.Z pozostałego ciasta uformować długie wałki,spleść w warkocz.Uformować z niego dwa kółka: mniejsze na podstawę miski,większe jak obwód oraz półkole (ucho do koszyczka-włożyć w nie drut {zrobiłam z wieszaka z drutu z pralni})Posmarować ciasto jajkiem,półkole posypać cukrem perlistym.Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego 160-200stopni piec do zarumienia. Gdy góra koszyczka się zarumieni przykryć folią i dopiec.Wyjąć z piekarnika nie odwracając położyć na górę talerzyk i obciążyć butelką z wodą.Sprawi to że dno koszyka będzie proste i łatwiej będzie nam go ustawić.Robimy lukierZ pozostałych elementów złożyć koszyk, smarując miejsca połączeń lukrem.Odstawić na tak długo,aż dobrze się sklei.Dopiero na końcu umieścić ucho koszyczka,wbijając delikatnie końce drutu w ciasto.Koszyczek drożdżowyUgotować 4 jajka na twardoOkoło 80dag podzielić na połowę,jedną rozwałkować na okrągły placek,ułożyć na nim jajka,z drugiej części uformować cienkie wałeczki z których zrobić warkocz,którym obwinąć jeden okrąg.
.Z krótkich wałków zapleść dwa warkocze,ułożyć je na jajkach, by przecinały się po środku, ciasto posmarować jajkiem,posypać cukrem perlistym piec około 30 minut w 160-200 stopni.
Wieniec WielkanocnyOkoło 80 dag ciasta podzielić na 3 równe części z każdej uformować wałek tej samej długości około 70 cm i grubości. Końce sklejamy delikatnie zaplatamy w warkocz, formułujemy z niego wieniec.W 4 miejscach,robimy wgłębienia wilgotną łyżką.,posmarować jajkiem posypać cukrem perlistym.Pieczemy około 45 minut w temperaturze 160-200stopni. Kiedy ciasto ostygnie w zagłębienia jaja lub pisanki.