ßßß Cookit - przepis na Roladki mięsno-ziemniaczane

Roladki mięsno-ziemniaczane

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mięso wieprzowe mielone 300 gramów
cielęcina mielona 200 gramów
jajka 2 sztuk
bułka tarta 50 gramów
ziemniaki 750 gramów
żółtka 3 sztuk
mąka 100 gramów
natka pietruszki 1 pęczek
gałka muszkatołowa według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
olej według uznania
Wykonanie:
Mięsa starannie wymieszać z jajkami, bułka tartą i 1/3 szklanki wody. dodać posiekaną natkę, wyrobić i doprawić solą, pieprzem i startą gałką. Oczyszczone ziemniaki ugotować w mundurkach, w osolonej wodzie, odcedzić i jeszcze ciepłe obrać, przecisnąć przez praskę. Gdy całkowicie ostygną, połączyć z żółtkami i mąką, posolić, szybko wyrobić ciasto. Z masy mięsnej uformować wałek o średnicy ok. 5 cm, ułożyć na cieście ziemniaczanym rozwałkowanym na placek tej samej długości, połączyć i skleić brzegi ciasta. Od razu pokroić roladę w plastry o grubości 1 cm, obtaczać je w mące i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z sezonową surówką i pikantnym sosem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7213/Roladki-miesno-ziemniaczane