ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomięso wieprzowe mielone 300 gramówcielęcina mielona 200 gramówjajka 2 sztukbułka tarta 50 gramówziemniaki 750 gramówżółtka 3 sztukmąka 100 gramównatka pietruszki 1 pęczekgałka muszkatołowa według uznaniapieprz według uznaniasól według uznaniaolej według uznaniaWykonanie:Mięsa starannie wymieszać z jajkami, bułka tartą i 1/3 szklanki wody. dodać posiekaną natkę, wyrobić i doprawić solą, pieprzem i startą gałką. Oczyszczone ziemniaki ugotować w mundurkach, w osolonej wodzie, odcedzić i jeszcze ciepłe obrać, przecisnąć przez praskę. Gdy całkowicie ostygną, połączyć z żółtkami i mąką, posolić, szybko wyrobić ciasto. Z masy mięsnej uformować wałek o średnicy ok. 5 cm, ułożyć na cieście ziemniaczanym rozwałkowanym na placek tej samej długości, połączyć i skleić brzegi ciasta. Od razu pokroić roladę w plastry o grubości 1 cm, obtaczać je w mące i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z sezonową surówką i pikantnym sosem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: