Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mięso wieprzowe mielone 300 gramów
cielęcina mielona 200 gramów
jajka 2 sztuk
bułka tarta 50 gramów
ziemniaki 750 gramów
żółtka 3 sztuk
mąka 100 gramów
natka pietruszki 1 pęczek
gałka muszkatołowa według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
olej według uznaniaWykonanie:
Mięsa starannie wymieszać z
jajkami,
bułka tartą i 1/3 szklanki
wody. dodać posiekaną
natkę, wyrobić i doprawić
solą,
pieprzem i startą gałką. Oczyszczone
ziemniaki ugotować w mundurkach, w osolonej wodzie, odcedzić i jeszcze ciepłe obrać, przecisnąć przez praskę. Gdy całkowicie ostygną, połączyć z
żółtkami i
mąką, posolić, szybko wyrobić ciasto. Z masy
mięsnej uformować wałek o średnicy ok. 5 cm, ułożyć na cieście ziemniaczanym rozwałkowanym na placek tej samej długości, połączyć i skleić brzegi ciasta. Od razu pokroić roladę w plastry o grubości 1 cm, obtaczać je w
mące i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z sezonową surówką i pikantnym sosem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: