ßßß Cookit - przepis na Rizotto z białymi truflami

Rizotto z białymi truflami

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 130 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 2
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
ryż 240 gramów
wołowina 300 gramów
woda 1 litrów
masło 50 gramów
słonina 10 gramów
szynka 10 gramów
cebula 1 sztuk
marchew 1 sztuk
seler naciowy łodyga 1 sztuk
wino białe półsłodkie 0.5 szklanek
parmezan starty 50 gramów
trufle białe 40 gramów
sól według uznania
Wykonanie:
Wołowinę ze słoniną, szynką i połową cebuli zrumienić na małym ogniu, po czym zalać wodą, dodać sól, seler, marchew i gotować 2 godziny. Ugotowany rosół przecedzić. Pokrojoną drugą połowę cebuli smażyć przez 3 minuty z połową przygotowanej porcji masła, a następnie zalać 1/2 szklanki wody i gotować jeszcze e minut. Po upływie tego czasu wsypać ryż i prażyć 2 minuty, po czym wlać wino, a gdy odparuje, dolać odpowiednią ilość rosołu. Gdy ryż się ugotuje, zdjąć rizotto z ognia, przyprawić masłem i parmezanem. Dokładnie wymieszać, na wierzchu ułożyć plasterki trufli i podawać na stół.
Uwagi:
wołowina na rosół, surowa szynka (parmeńska) bardzo cienko pokrojona, białe trufle pokrojone na cieniutkie plasterki
Kuchnia Włoska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/1850/Rizotto-z-bialymi-truflami