Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 130 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
ryż 240 gramów
wołowina 300 gramów
woda 1 litrów
masło 50 gramów
słonina 10 gramów
szynka 10 gramów
cebula 1 sztuk
marchew 1 sztuk
seler naciowy łodyga 1 sztuk
wino białe półsłodkie 0.5 szklanek
parmezan starty 50 gramów
trufle białe 40 gramów
sól według uznaniaWykonanie:
Wołowinę ze
słoniną,
szynką i połową
cebuli zrumienić na małym ogniu, po czym zalać
wodą, dodać
sól,
seler,
marchew i gotować 2 godziny. Ugotowany rosół przecedzić. Pokrojoną drugą połowę
cebuli smażyć przez 3 minuty z połową przygotowanej porcji
masła, a następnie zalać 1/2 szklanki
wody i gotować jeszcze e minut. Po upływie tego czasu wsypać
ryż i prażyć 2 minuty, po czym wlać
wino, a gdy odparuje, dolać odpowiednią ilość rosołu. Gdy
ryż się ugotuje, zdjąć
rizotto z ognia, przyprawić
masłem i
parmezanem. Dokładnie wymieszać, na wierzchu ułożyć plasterki
trufli i podawać na stół.Uwagi:
wołowina na rosół,
surowa szynka (parmeńska) bardzo cienko pokrojona, białe
trufle pokrojone na cieniutkie plasterkiKuchnia WłoskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: