Wykonanie
Pierogi to danie, które chyba nigdy się nie znudzi w moim domu.Tato uwielbia ruskie, Mama z
mięsem, a ja chyba najbardziej lubię te o smaku szarlotki, z tartym
jabłkiem i
cynamonem. Niedługo wrzucę na nie przepis, a dzisiaj proponuję
mięsne przysmaki mojej Mamy.Ostatnio po rosole z kluseczkami zostało
mięso wołowe, które wykorzystałam do farszu. Zapraszam po przepis.
Składniki na ciasto:2 i 1/2 szklanki
mąki wrocławskiej1
żółtko1 łyżeczka miękkiego
masłagorąca
woda - tyle ile przyjmie ciastoSkładniki na farsz:40 dkg gotowanego
mięsa wołowego z rosołu1 duża
cebula1
marchewka z rosołupół pęczka
szczypiorku10 dkg
słoninysól i
pieprz do smakupół łyżeczki
majerankuSposób przygotowania :Ugotowane
mięso i
marchewkę przekręcić przez maszynkę.
Słoninę pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na złoto. Skwarki przełożyć na talerz. Do wytopionego tłuszczu wrzucić pokrojoną drobniutko
cebulę, podsmażyć na złoto i dodać do
mięsa. Doprawić
solą,
pieprzem i
majerankiem, odstawić do lodówki na 30 minut.W międzyczasie z w/w składników zagnieść ciasto. Deskę do wałkowania opruszyć
mąką. Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować, wyciąć szklanką krążki, napełnić farszem i formować pierogi. Tak samo postąpić z pozostałą częścią ciasta i farszu.W dużym garnku zagotować
wodę, dodać płaską łyżeczkę
soli i łyżkę
oleju.Na wrzącą
wodę wrzucić partię pierogów i gotować aż do ich wypłynięcia na wierzch. Podawać okraszone skwarkami i posypane
szczypiorkiem. Smacznego !