ßßß
Składniki na ciasto:2 i 1/2 szklanki mąki wrocławskiej1 żółtko1 łyżeczka miękkiego masłagorąca woda - tyle ile przyjmie ciastoSkładniki na farsz:40 dkg gotowanego mięsa wołowego z rosołu1 duża cebula1 marchewka z rosołupół pęczka szczypiorku10 dkg słoninysól i pieprz do smakupół łyżeczki majeranku
Sposób przygotowania :Ugotowane mięso i marchewkę przekręcić przez maszynkę. Słoninę pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na złoto. Skwarki przełożyć na talerz. Do wytopionego tłuszczu wrzucić pokrojoną drobniutko cebulę, podsmażyć na złoto i dodać do mięsa. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem, odstawić do lodówki na 30 minut.W międzyczasie z w/w składników zagnieść ciasto. Deskę do wałkowania opruszyć mąką. Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować, wyciąć szklanką krążki, napełnić farszem i formować pierogi. Tak samo postąpić z pozostałą częścią ciasta i farszu.W dużym garnku zagotować wodę, dodać płaską łyżeczkę soli i łyżkę oleju.Na wrzącą wodę wrzucić partię pierogów i gotować aż do ich wypłynięcia na wierzch. Podawać okraszone skwarkami i posypane szczypiorkiem. Smacznego !