ßßß Cookit - przepis na Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

nazwa

Wykonanie

Pierogi to danie, które chyba nigdy się nie znudzi w moim domu.Tato uwielbia ruskie, Mama z mięsem, a ja chyba najbardziej lubię te o smaku szarlotki, z tartym jabłkiem i cynamonem. Niedługo wrzucę na nie przepis, a dzisiaj proponuję mięsne przysmaki mojej Mamy.Ostatnio po rosole z kluseczkami zostało mięso wołowe, które wykorzystałam do farszu. Zapraszam po przepis.
Składniki na ciasto:
2 i 1/2 szklanki mąki wrocławskiej
1 żółtko
1 łyżeczka miękkiego masła
gorąca woda - tyle ile przyjmie ciasto
Składniki na farsz:
40 dkg gotowanego mięsa wołowego z rosołu
1 duża cebula
1 marchewka z rosołu
pół pęczka szczypiorku
10 dkg słoniny
sól i pieprz do smaku
pół łyżeczki majeranku
Sposób przygotowania :
Ugotowane mięso i marchewkę przekręcić przez maszynkę. Słoninę pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na złoto. Skwarki przełożyć na talerz. Do wytopionego tłuszczu wrzucić pokrojoną drobniutko cebulę, podsmażyć na złoto i dodać do mięsa. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem, odstawić do lodówki na 30 minut.
W międzyczasie z w/w składników zagnieść ciasto. Deskę do wałkowania opruszyć mąką. Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować, wyciąć szklanką krążki, napełnić farszem i formować pierogi. Tak samo postąpić z pozostałą częścią ciasta i farszu.
W dużym garnku zagotować wodę, dodać płaską łyżeczkę soli i łyżkę oleju.Na wrzącą wodę wrzucić partię pierogów i gotować aż do ich wypłynięcia na wierzch. Podawać okraszone skwarkami i posypane szczypiorkiem. Smacznego !
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/01/pierogi-z-miesem.html