ßßß Cookit - przepis na Owocowe ciasto z migdałową bezą

Owocowe ciasto z migdałową bezą

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 375 gramów
margaryna 175 gramów
cukier 300 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
mąka ziemniaczana 75 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
jajka 3 sztuk
śmietana 75 gramów
owoce leśne 1 kilogramów
białka 5 sztuk
olejek migdałowy według uznania
płatki migdałowe 50 gramów
cukier puder 2 łyżek stołowych
sól 1 szczypta
Wykonanie:
Utrzeć mikserem margarynę, szczyptę soli, cukier waniliowy i 125g cukru na gładki krem, dodać kolejno jajka, 300g maki, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, na przemian ze śmietaną. Przełożyć na dużą blaszkę, wyścielona papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w 200 stopniach przez 10 minut. Oczyszczone owoce wymieszać z 75g mąki. Ciasto wyjąć z pieca, rozłożyć na nim owoce i w tej samej temperaturze piec jeszcze 25 minut. Białka ubić na sztywna pianę ,wsypać porcjami 175g cukru, dodać kilka kropli olejku i ubijać, aż się cukier zupełnie rozpuści. Ciasto wyjąć z piekarnika, a piekarnik ustawić na 225 stopni. Pianę rozłożyć równomiernie na cieście z owocami i posypać płatkami migdałowymi i piec ciasto jeszcze 8 minut, ostudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/8949/Owocowe-ciasto-z-migdalowa-beza