ßßß Cookit - przepis na Włoskie migdałowe ciasteczka

Włoskie migdałowe ciasteczka

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam piec i jeść różnego rodzaju ciasteczka. Tym razem postanowiłam uciec nieco w smaki, którymi zaraziła mnie moja koleżanka z dzieciństwa Hela, która kilka lat temu miesiącami mieszkała w Turynie, skąd przywoziła nam na Boże Narodzenie różne włoskie specjały. A to babkę Panettone, a to jakieś drobne, pyszne migdałowe ciasteczka. Wszystko było rewelacyjne, więc by nie musieć jechać po te rarytaski do Włoch, postanowiłam zrobić je na swój sposób i oto co mi wyszło :)
Składniki:
100g masła 82% lub margaryny
1 ½ szklanki cukru
1 duży cukier waniliowy
3 jajka
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
½ olejku migdałowego
3 szklanki mąki
100g zmielonych migdałów (najlepiej bez skórki) lub połamanych płatków migdałowych
Ok. ½ szklanki cukru pudru
Miękkie masło ucieramy (mikserem lub przy pomocy widelca, łyżki lub szpatułki) z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy jajka, sodę, proszek, sól, olejek migdałowy i po trochu mąkę. Po dodaniu całej porcji mąki i dokładnym wymieszaniu ciasta, na koniec dodajemy migdały i jeszcze raz całość mieszamy.
Ciasto wkładamy na około pół godziny – godziny do lodówki, po czym robimy z niego kuleczki, obtaczamy obficie w cukrze pudrze i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, pozostawiając dość spory odstęp między ciastkami.
Po uformowaniu wszystkich ciastek, przystępujemy do pieczenia. Ciasteczka migdałowe pieczemy w temperaturze maksymalnie 160°C na środkowym poziomie piekarnika (to ważne, gdyż włożenie blaszki na górny poziom może spowodować, że cukier puder się rozpuści i pęknięcia nie będą tak widoczne).
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasteczek, układamy je do szczelnych pojemników, w których możemy je przechowywać nawet kilka tygodni.
R E K L A M A
Akcja Tęcza Smaków 3, kolor żółty :
Źródło:http://smakowyraj.blogspot.com/2013/12/woskie-migdaowe-ciasteczka.html