Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
cielęcina 1.2 kilogramów
czosnek 5 ząbki
majeranek 1 łyżek stołowych
sól według uznania
oliwa 2 łyżek stołowychWykonanie:
Mięso oczyścić z błon i ścięgien, umyć, osuszyć. Włożyć do wrzącej
wody, doprowadzić do zawrzenia, odcedzić. Natrzeć starannie
czosnkiem roztartym z
solą i wymieszanym z rozkruszonymi
ziołami. Postawić w lodówce w przykrytej misce na ok. 1 godz. Na patelni do smażenia bez tłuszczu rozgrzać
olej lub
oliwę, włożyć
mięso, obrumienić równomiernie ze wszystkich stron, ułożyć w brytfannie, skropić wrzącą
wodą, przykryć, wstawić do nagrzanego piekarnika. Upiec, podlewając kilkakrotnie
wodą. Upieczone
mięso wyjąć z piekarnika, sprawdzić nakłuwając widelcem lub szpikulcem. Jeżeli wypływa przezroczysty płyn, świadczy to o dostatecznym upieczeniu
mięsa. Jeśli płyn jest zabarwiony na różowo, należy
mięso piec w dalszym ciągu lub podlane
wodą dusić na płycie na niewielkim ogniu. Gotową pieczeń pokrajać w plasterki, ułożyć na ogrzanym półmisku. Podawać z dodatkiem pieczonych
ziemniaków i
sałaty lub surówki ze świeżych
ogórków. Pożądanym dodatkiem będzie kompot, ale bez
cukru. Pieczeń można także podawać na zimno z
sałatkami z warzyw lub z
musem owocowym (
jabłka,
śliwki).Uwagi:
cielęcina lub
mięso z jagnięcia bez kości,
majeranek lub
szałwiaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: