Wykonanie
Znana na całym świecie rzymska specjalność, to wyśmienite danie
mięsne,łatwe i szybkie do przyrządzenia. W oryginale ,to kotlet cielęcy, duszony w
białym winie z dodatkiem liści
szałwii i
szynki parmeńskiej.
Saltimbocca oznacza „skaczący w ustach,do ust..",być może przez swój intensywny i wyraźny smak oraz aromat,który pozostawia na długo w naszych ustach. Danie jest proste, ale jednocześnie bardzo eleganckie i można je przygotować zarówno w dzień powszedni jak również od święta, aby zaskoczyć naszych gości. Smakuje najlepiej z chrupiąca
bagietką i lampką schłodzonego
czerwonego wina. Saltimbocca można śmiało przygotować nie tylko z
cielęciny jak w oryginale, ale również z
kurczaka, czy
schabu./tak jak moje/Składniki:
4 cienkie plastry
mięsa /schab,
cielęcina,kurczak/4 cienkie plastry szynki/ w oryginale parmeńska,/50 g
masła1 łyżka
oliwy z oliwek4 listki
szałwiisólpieprz150 ml
białego wina wytrawnego
oraz :garść
rukolipomidorki cocktailowe1 ząbek
czosnku2 łyżki
oliwy z oliweksólsok z ½
cytrynyWykonanie:Plastry
mięsa przykryć folią i delikatnie zbić tłuczkiem .Na każdym kawałku położyć plaster
szynki, liść
szałwii i spiąć wykałaczką.Mozna połozyć plasterek
żółtego seraGotowe płaty
mięsa należy posolić i dobrze oprószyć świeżym
pieprzem.Rozgrzać
masło z
oliwą i piec
mięso z obu stron po kilka minut.Wlać
wino, zmniejszyć ogień i podgrzewać do zredukowania płynu i odparowania
alkoholu./ok.3-4min./Otrzymamy w ten sposób smaczny, aromatyczny sosik.Gotowe
mięso układać na sałacie z
rukoli przyprawionej wcześniej sosem z
cytryny,
czosnku i
oliwy.