ßßß Cookit - przepis na Saltimbocca alla Romana

Saltimbocca alla Romana

nazwa

Wykonanie

Znana na całym świecie rzymska specjalność, to wyśmienite danie mięsne,łatwe i szybkie do przyrządzenia. W oryginale ,to kotlet cielęcy, duszony w białym winie z dodatkiem liści szałwii i szynki parmeńskiej.
Saltimbocca oznacza „skaczący w ustach,do ust..",być może przez swój intensywny i wyraźny smak oraz aromat,który pozostawia na długo w naszych ustach. Danie jest proste, ale jednocześnie bardzo eleganckie i można je przygotować zarówno w dzień powszedni jak również od święta, aby zaskoczyć naszych gości. Smakuje najlepiej z chrupiąca bagietką i lampką schłodzonego czerwonego wina. Saltimbocca można śmiało przygotować nie tylko z cielęciny jak w oryginale, ale również z kurczaka, czy schabu./tak jak moje/
Składniki:
4 cienkie plastry mięsa /schab,cielęcina,kurczak/
4 cienkie plastry szynki/ w oryginale parmeńska,/
50 g masła
1 łyżka oliwy z oliwek
4 listki szałwii
sól
pieprz
150 ml białego wina wytrawnego
oraz :
garść rukoli
pomidorki cocktailowe
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
sok z ½ cytryny
Wykonanie:
Plastry mięsa przykryć folią i delikatnie zbić tłuczkiem .
Na każdym kawałku położyć plaster szynki, liść szałwii i spiąć wykałaczką.
Mozna połozyć plasterek żółtego sera
Gotowe płaty mięsa należy posolić i dobrze oprószyć świeżym pieprzem.
Rozgrzać masło z oliwą i piec mięso z obu stron po kilka minut.
Wlać wino, zmniejszyć ogień i podgrzewać do zredukowania płynu i odparowania alkoholu./ok.3-4min./
Otrzymamy w ten sposób smaczny, aromatyczny sosik.
Gotowe mięso układać na sałacie z rukoli przyprawionej wcześniej sosem z cytryny, czosnku i oliwy.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2011/04/saltimbocca-alla-romana.html