ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 1 szklanekwoda 1 szklanekmargaryna 1 kostekjajka 5 sztukmasło 1 kostekżółtka 3 sztukcukier puder 1 szklanekcukier waniliowy 1 sztukmleko 1,5 szklanekmąka ziemniaczana 1,5 łyżek stołowychwódka 25 mililitrówbrzoskwinie konserwowe według uznaniapolewa czekoladowa 100 gramówWykonanie:Ciasto: wodę zagotować z margaryną, dodać mąkę i wyrabiać na małym ogniu, aż ciasto zacznie odstawać od garnka. Zdjąć z ognia, mieszając, dodawać po jajku. Ciasto podzielić na 2 części i upiec osobno 2 placki w 230 stopniach ok. 30 minut.Krem: Miekkie masło utrzec na puch. Osobno utrzeć żółtka z cukrami. W rondlu zagotować mleko. Do utartych zółtek dodać mąkę ziemniaczaną i wlać trochę goracego mleka, zmiksować i połączyć z pozostałym mlekiem, chwilę gotować, wystudzic. Do utartego masła, ucierając, dodawać po łyżce zimny krem. Gdy masa będzie puszysta, to wlać alkohol i wymieszać z kilkoma połówkami brzoskwiń pokrojonych w kostkę.Na krążek ciasta wyłożyć 1/3 kremu, przykryć drugim krążkiem i wyłożyć ozdobnie krem. Polewę przygotować wg przepisu na opakowaniu i zrobić ozdobne kleksy.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: