ßßß Cookit - przepis na Karpatka z brzoskwiniami

Karpatka z brzoskwiniami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 1 szklanek
woda 1 szklanek
margaryna 1 kostek
jajka 5 sztuk
masło 1 kostek
żółtka 3 sztuk
cukier puder 1 szklanek
cukier waniliowy 1 sztuk
mleko 1,5 szklanek
mąka ziemniaczana 1,5 łyżek stołowych
wódka 25 mililitrów
brzoskwinie konserwowe według uznania
polewa czekoladowa 100 gramów
Wykonanie:
Ciasto: wodę zagotować z margaryną, dodać mąkę i wyrabiać na małym ogniu, aż ciasto zacznie odstawać od garnka. Zdjąć z ognia, mieszając, dodawać po jajku. Ciasto podzielić na 2 części i upiec osobno 2 placki w 230 stopniach ok. 30 minut.
Krem: Miekkie masło utrzec na puch. Osobno utrzeć żółtka z cukrami. W rondlu zagotować mleko. Do utartych zółtek dodać mąkę ziemniaczaną i wlać trochę goracego mleka, zmiksować i połączyć z pozostałym mlekiem, chwilę gotować, wystudzic. Do utartego masła, ucierając, dodawać po łyżce zimny krem. Gdy masa będzie puszysta, to wlać alkohol i wymieszać z kilkoma połówkami brzoskwiń pokrojonych w kostkę.
Na krążek ciasta wyłożyć 1/3 kremu, przykryć drugim krążkiem i wyłożyć ozdobnie krem. Polewę przygotować wg przepisu na opakowaniu i zrobić ozdobne kleksy.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9082/Karpatka-z-brzoskwiniami