Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
woda 2 szklanek
ryż 1 szklanek
cukier według uznaniakwasek
cytrynowy według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
zielenina 1 łyżek stołowych
masło 5 dekagramów
mąka 3 łyżek stołowych
ser tylżycki 4 dekagramów
pomidor 40 dekagramów
smalec 5 dekagramów
cebula 10 dekagramów
kura 1 sztukWykonanie:Sprawioną
kurę nasolić na godzinę przed obróbką termiczną.
Potem ją pokroić na kawałki, oprószyć
mąką, obrumienić w szybkowarze na tłuszczu, wrzucić pokrojoną, oczyszczoną
cebulę, również zrumienić. Włożyć
podroby, wlać 2 szklanki
wody, zamknąć szybkowar i ogrzewać 25 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, dodać do
kury pokrojone w plastry
pomidory, oprószyć
pieprzem. We wkładce nie perforowanej wstawić do szybkowaru zalany osoloną
wodą ryż, położyć na nim kawałek
masła. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 10 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otworzeniu szybkowaru wyjąć wkładkę z
ryżem i kawałki
kury, zawartość zmiksować lub przetrzeć przez sito. Doprawić białą zasmażką z łyżki
mąki i 3 dag
masła,
solą,
pieprzem,
cukrem i ewentualnie kwaskiem
cytrynowym.
Kurę polać sosem, podawać z
ryżem polanym stopionym
masłem i posypanym tartym
serem tylżyckim.Uwagi:
Zielenina:
koperek,
natka pietruszkiPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: