Wykonanie

Gotowane
mięso pulpecików jest świetną alternatywą do wszelakich smażonych dań. Zdrowe i smaczne. Z gotowanymi ziemniaczkami lub
ryżem będzie dobrym pomysłem na lżejszy obiad. Użyłam w tym daniu
mąki bezglutenowej, co wpływa na dodatkowe walory zdrowotne dla organizmu.Ostatnio tyle chodziły mi po głowie gotowane pulpeciki, że zamierzam jeszcze zrobić jakąś inną ich wersję.Składniki (ok.20 pulpecików):ok.1 kg
mięsa drobiowego mielonego ( u mnie
kurczak i
indyk po połowie)1
jajko1 łyżka świeżego
koperku1 łyżka
solipieprz1 łyżka suszonej
cebuli3 garści
świeżego szpinaku1 szklanka
wody1 1/2 szklanki
śmietanki1 łyżka
masła2 łyżki
mąkiWykonanie:
Mięso,
koperek,
jajko i suszoną
cebulę łączymy razem dokładnie i doprawiamy
solą i
pieprzem. Przygotowujemy małe kuleczki z
mięsa.W dużym rondlu zagotowujemy
wodę i wrzucamy na nią pulpeciki, gotujemy ok. 15 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odstawiamy.Na dużej patelni rozgrzewamy
masło i wrzucamy
szpinak, chwilę podduszamy aż zwiędnie. Podlewamy
wodą i
śmietanką, gotujemy ok. 3 minut, doprawiamy
solą i
białym pieprzem. Kiedy sos przestygnie, wlewamy całość do blendera i miksujemy aż
szpinak się rozdrobni. Ponownie wlewamy na patelnię, dodajemy puleciki, podgrzewamy, zagęszczamy
mąką i zagotowujemy.