ßßß
Gotowane mięso pulpecików jest świetną alternatywą do wszelakich smażonych dań. Zdrowe i smaczne. Z gotowanymi ziemniaczkami lub ryżem będzie dobrym pomysłem na lżejszy obiad. Użyłam w tym daniu mąki bezglutenowej, co wpływa na dodatkowe walory zdrowotne dla organizmu.Ostatnio tyle chodziły mi po głowie gotowane pulpeciki, że zamierzam jeszcze zrobić jakąś inną ich wersję.Składniki (ok.20 pulpecików):ok.1 kg mięsa drobiowego mielonego ( u mnie kurczak i indyk po połowie)1 jajko1 łyżka świeżego koperku1 łyżka solipieprz1 łyżka suszonej cebuli3 garści świeżego szpinaku1 szklanka wody1 1/2 szklanki śmietanki1 łyżka masła2 łyżki mąkiWykonanie:Mięso, koperek, jajko i suszoną cebulę łączymy razem dokładnie i doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy małe kuleczki z mięsa.W dużym rondlu zagotowujemy wodę i wrzucamy na nią pulpeciki, gotujemy ok. 15 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odstawiamy.Na dużej patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy szpinak, chwilę podduszamy aż zwiędnie. Podlewamy wodą i śmietanką, gotujemy ok. 3 minut, doprawiamy solą i białym pieprzem. Kiedy sos przestygnie, wlewamy całość do blendera i miksujemy aż szpinak się rozdrobni. Ponownie wlewamy na patelnię, dodajemy puleciki, podgrzewamy, zagęszczamy mąką i zagotowujemy.