ßßß Cookit - przepis na Ślimak orzechowo-drożdżowy

Ślimak orzechowo-drożdżowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 400 gramów
cukier 150 gramów
mleko 250 mililitrów
drożdże 40 gramów
margaryna 100 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
sól 1 szczypta
Cynamon 0,5 łyżek deserowych
kakao 2 łyżek deserowych
orzechy laskowe - mielone 300 gramów
jajka 2 sztuk
płatki migdałowe 50 gramów
konfitura morelowa 1 łyżek stołowych
cukier puder 1 łyżek stołowych
Wykonanie:
W przesianej mące zrobić dołek, wsypać 10g cukru, w kruszyć drożdże, wlać 125 ml ciepłego mleka i lekko zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Rozpuszczoną, ostudzona margarynę, 40g cukru, cukier waniliowy, sól oraz jajko dodać do wcześniej zagniecionego ciasta i wyrobić. Przykryć i znów odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
Zagotować 125 ml mleka z 100g cukru, cynamonem i kakao. Wymieszać z orzechami i przestudzić. Dodać białko i wymieszać.
Ciasto rozwałkować na prostokąt 30 x 40 cm na wysypanej maka stolicy. Na ciasto wyłożyć masę orzechową. Zrolować ciasto zaczynając od dłuższej strony. Pokroić je na plastry o szerokości 4 cm. Jeden obok drugiego układać na posmarowanej tłuszczem tortownicy i pozostawić na 20 minut. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać 20g płatków migdałowych. Piec ok. 40 minut w 200 stopniach, wystudzić.
Podgrzaną konfiturę przetrzeć przez sito. Ciasto wyjąć z formy i brzegi posmarować dokładnie konfiturą i posypać 30g płatków migdałowych, a wierzch ciasta udekorować cukrem pudrem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9361/Slimak-orzechowo-drozdzowy