ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 500 gramówdrożdże 500 gramówskórka z cytryny - otarta 1 sztuksól 1 szczyptajajka 2 sztukcukier waniliowy 1 sztukcukier 125 gramówmargaryna 150 gramówmleko 150 mililitrówmarcepan 200 gramóworzechy włoskie 100 gramóworzechy laskowe 200 gramóworzechy nerkowca 100 gramówcukier puder 50 gramówmasło orzechowe 100 gramówkakao według uznaniaWykonanie:Przesianą mąkę wymieszać z cukrem, solą, skórką cytrynową, cukrem waniliowym, stopiona margaryną oraz jajkiem. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i wlać do mąki. Wyrobić gładkie ciasto i pozostawić w cieple do wyrośnięcia.125g marcepanu pokroić w kostkę. Orzechy włoskie posiekać. Marcepan i wszystkie orzechy dodać do wyrośniętego ciasta i zagnieść. Z ciasta uformować wałek i umieścić go w wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką dużej formie do babek. Zostawić do wyrośnięcia. Piec ok. 40 minut w 190 stopniach, wystudzić.Cukier puder zagnieść z 75g masy marcepanowej, rozwałkować i wyciąć gwiazdki.Ciasto posmarować masłem orzechowym, obficie posypać kakao i udekorować gwiazdkami marcepanowymi.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: