Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mleko 250 mililitrów
mąka 700 gramów
sól 1 szczypta
drożdże 100 gramów
cukier 220 gramów
margaryna 250 gramów
jajka 1 sztuk
skórka z cytryny - otarta 1 gramów
orzechy laskowe według uznania
brzoskwinie 1 kilogramówWykonanie:Do miski wsypać przesiane 500g
mąki i zrobić zagłębienie. Do środka w kruszyć
drożdże, dodać 50g
cukru i wlać podgrzane 100 ml
mleka. Wymieszać wszystkie składniki widelcem, przykryć czystą ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.Roztopić 100g tłuszczu, dodać 150 ml
mleka. Utrzeć
jajko z 50g
cukru,
skorka cytrynowa,
solą tłuszczem i
mlekiem. Dodać do
drożdży i zagnieść na gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce.Roztopić 150g
margaryny. Resztę przesianej
maki wymieszać ze 120g
cukru oraz posiekanymi
orzechami lub
migdałami. Dodać
margarynę i zagnieść na kruszonkę.Obrane
brzoskwinie przekroić na pół i usunąć pestki, a miąższ pokroić w paski.Ciasto rozwałkować na natłuszczonej blasze. Na cieście rozłożyć
brzoskwinie i posypać kruszonką. Ponownie odstawić na 15 minut. Piec ok. 35 minut w 190 stopniach, ostudzić. Kawałki ciasta przed podaniem można udekorować kleksem
bitej śmietany.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: