ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomleko 250 mililitrówmąka 700 gramówsól 1 szczyptadrożdże 100 gramówcukier 220 gramówmargaryna 250 gramówjajka 1 sztukskórka z cytryny - otarta 1 gramóworzechy laskowe według uznaniabrzoskwinie 1 kilogramówWykonanie:Do miski wsypać przesiane 500g mąki i zrobić zagłębienie. Do środka w kruszyć drożdże, dodać 50g cukru i wlać podgrzane 100 ml mleka. Wymieszać wszystkie składniki widelcem, przykryć czystą ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.Roztopić 100g tłuszczu, dodać 150 ml mleka. Utrzeć jajko z 50g cukru, skorka cytrynowa, solą tłuszczem i mlekiem. Dodać do drożdży i zagnieść na gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce.Roztopić 150g margaryny. Resztę przesianej maki wymieszać ze 120g cukru oraz posiekanymi orzechami lub migdałami. Dodać margarynę i zagnieść na kruszonkę.Obrane brzoskwinie przekroić na pół i usunąć pestki, a miąższ pokroić w paski.Ciasto rozwałkować na natłuszczonej blasze. Na cieście rozłożyć brzoskwinie i posypać kruszonką. Ponownie odstawić na 15 minut. Piec ok. 35 minut w 190 stopniach, ostudzić. Kawałki ciasta przed podaniem można udekorować kleksem bitej śmietany.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: