ßßß Cookit - przepis na Ciasto z brzoskwiniami

Ciasto z brzoskwiniami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mleko 250 mililitrów
mąka 700 gramów
sól 1 szczypta
drożdże 100 gramów
cukier 220 gramów
margaryna 250 gramów
jajka 1 sztuk
skórka z cytryny - otarta 1 gramów
orzechy laskowe według uznania
brzoskwinie 1 kilogramów
Wykonanie:
Do miski wsypać przesiane 500g mąki i zrobić zagłębienie. Do środka w kruszyć drożdże, dodać 50g cukru i wlać podgrzane 100 ml mleka. Wymieszać wszystkie składniki widelcem, przykryć czystą ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Roztopić 100g tłuszczu, dodać 150 ml mleka. Utrzeć jajko z 50g cukru, skorka cytrynowa, solą tłuszczem i mlekiem. Dodać do drożdży i zagnieść na gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce.
Roztopić 150g margaryny. Resztę przesianej maki wymieszać ze 120g cukru oraz posiekanymi orzechami lub migdałami. Dodać margarynę i zagnieść na kruszonkę.
Obrane brzoskwinie przekroić na pół i usunąć pestki, a miąższ pokroić w paski.
Ciasto rozwałkować na natłuszczonej blasze. Na cieście rozłożyć brzoskwinie i posypać kruszonką. Ponownie odstawić na 15 minut. Piec ok. 35 minut w 190 stopniach, ostudzić. Kawałki ciasta przed podaniem można udekorować kleksem bitej śmietany.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12774/Ciasto-z-brzoskwiniami