ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 7SkładnikLogo Ilość Czegomąka 500 gramówmasło 150 gramówjajko 1 sztukcukier 0,5 szklanekcukier waniliowy 1 sztukcytryna 1 sztukmleko 150 mililitrówsól 1 szczyptadrożdże 40 gramówmasa marcepanowa 200 gramóworzechy włoski 100 gramóworzech nerkowca 100 gramóworzech laskowy 200 gramówcukier puder 50 gramówpolewa orzechowa 2 sztukkakao według uznaniaWykonanie:Przesianą mąkę wymieszać ze szczyptą soli, cukrem, cukrem waniliowym i skórką otartą z cytryny. Dodać masło i jajko. Drożdże rozpuścić w podgrzanym mleku i wlać do pozostałych składników ciasta i zagnieść. Ciasto przykryć i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wszystkie orzechy posiekać drobniutko. 120g masy marcepanowej pokroić na kawałki i zagnieść z ciastem. Wsypać posiekane orzechy i zagnieść na gładką jednolitą masę. Z ciasta uformować rulon, umieścić go w posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formie z kominkiem. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piec 40 minut w 190 stopniach. Po 20 minutach pieczenia, wierzch babki przykryć. Pozostałą masę marcepanową zagnieść z 40g cukru pudru. Resztą cukru posypać stolnicę, rozwałkować na niej marcepan i wyciąć z niego małe gwiazdki. Zimną babkę polać polewą przygotowaną wg przepisu na opakowaniu. Oprószyć kakao i udekorować marcepanowymi gwiazdkami.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryWielkanocWigiliaKomentarze:Autor: laksandraData: 2009-04-08 jak zrobić masę marcepanową?Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: