ßßß Cookit - przepis na Babka marcepanowa

Babka marcepanowa

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 20
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 7
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 500 gramów
masło 150 gramów
jajko 1 sztuk
cukier 0,5 szklanek
cukier waniliowy 1 sztuk
cytryna 1 sztuk
mleko 150 mililitrów
sól 1 szczypta
drożdże 40 gramów
masa marcepanowa 200 gramów
orzechy włoski 100 gramów
orzech nerkowca 100 gramów
orzech laskowy 200 gramów
cukier puder 50 gramów
polewa orzechowa 2 sztuk
kakao według uznania
Wykonanie:
Przesianą mąkę wymieszać ze szczyptą soli, cukrem, cukrem waniliowym i skórką otartą z cytryny. Dodać masło i jajko. Drożdże rozpuścić w podgrzanym mleku i wlać do pozostałych składników ciasta i zagnieść. Ciasto przykryć i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wszystkie orzechy posiekać drobniutko. 120g masy marcepanowej pokroić na kawałki i zagnieść z ciastem. Wsypać posiekane orzechy i zagnieść na gładką jednolitą masę. Z ciasta uformować rulon, umieścić go w posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formie z kominkiem. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piec 40 minut w 190 stopniach. Po 20 minutach pieczenia, wierzch babki przykryć. Pozostałą masę marcepanową zagnieść z 40g cukru pudru. Resztą cukru posypać stolnicę, rozwałkować na niej marcepan i wyciąć z niego małe gwiazdki. Zimną babkę polać polewą przygotowaną wg przepisu na opakowaniu. Oprószyć kakao i udekorować marcepanowymi gwiazdkami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Wielkanoc
Wigilia
Komentarze:
Autor: laksandra
Data: 2009-04-08 jak zrobić masę marcepanową?
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5107/Babka-marcepanowa