Wykonanie
Dziś zdecydowałam się na pączki z piekarnika, szczerze byłam ciekawa ich smaku. I choć domyślałam się że mogą
mieć podobny smak do
maślanych bułeczek, to z dodatkiem lukru smakują wybornie. Przepis ze strony .



Składniki:50 dag
mąki tortowej + 3 łyżki na zaczyn3 dag świeżych
drożdży190 ml
mleka2
jajka10 dag
cukru + 1 łyżka
cukru na zaczyn1
cukier waniliowy5 dag
masła1 opakowanie
marmoladyLukier:sok z 1
cytrynyokoło 2 szklanki
cukru pudruWykonanie:Zaczyn:Do ciepłego
mleka dodaję
drożdże, łyżkę
cukru oraz 3 łyżki
mąki i dokładnie mieszam. Przykrywam miseczkę ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce bez przeciągów na 20 minut.
Jajka miksuję z
cukrem na puszystą masę. Do miski wsypuję przesiana
mąkę,
cukier waniliowy, dodaję mieszankę z
jajek, miękkie
masło i zaczyn. Mieszam wszystkie składniki drewnianą łyżką, a następnie przekładam na stolnicę i zagniatam, aż ciasto stanie się gładkie, elastyczne (około 10 minut). Wyrobione ciasto umieszczam w misce, którą nakrywam ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia przez ponad godzinę (w ciepłym miejscu). Ciasto rozciągam na grubość około 2 cm i wycinam szklanką kółka. Odstawiam nakryte ściereczką jeszcze na około 30 minut, żeby podrosły. Piekę w 190 stopniach przez 25 minut. Następnie studzę, nadziewam szprycą i lukruję a
potem ozdabiam skórką
pomarańczy.
Lukier:
Sok z cytryny e nergicznie mieszamy z
cukrem pudrem. aż będzie gładka masa.Smacznego!