ßßß
Składniki:3 szklanki mąki tortowej2 jajka30 g drożdży80 g masła,rozpuszczonegocukier waniliowyskórka strata z jednej cytryny1 szklanka mlekaszczypta soliczerwony barwnik spożywczyposypka3 łyżki cukru pudru + 1 szklankaDrożdże rozpuścić w ciepłym mleku wraz z 1 łyżeczką mąki i cukru pudru,odstawić do wyrośnięcia.Do wyrośniętego zaczynu dodać dwa żółtka,cukier waniliowy, 2 i 1/2 łyżki cukru pudru,sól i skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać,po czym dodać przesianą mąkę.Wlać masło i wyrabiać ciasto.Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok 40 minut.Wyrośnięte już ciasto rozwałkować na stolnicy,wycinać krążki. Oponki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,przykryć ściereczką i odstawić na ok 20 minut do wyrośnięcia.Oponki posmarować rozkłóconym 1 białkiem i piec w 180 stopniach przez 10 do 15 minut.Upieczone odstawić do ostudzenia.Z reszty cukru pudru,1 białka i kilku kropel barwnika przygotować lukier.Oponki maczać w lukrze i posypać posypką.