Wykonanie

Puszyste
drożdżowe ciasto wypełnione moim ulubionym nadzieniem- powidłami wymieszanymi z
kakao. Rogaliki najlepiej smakują jeszcze ciepłe z
kubkiem mleka lub
kakao. Przepyszny sposób na drugie śniadanie lub kolację.Składniki na 16 sztuk:500 g
mąki200 ml letniego
mleka1/2 szklanki
cukru30 g
drożdży2
jajkaszczypta
soli50 g
masłanadzienie:słoiczek
powideł śliwkowych (500 g)2 łyżki
kakaododatkowo:
jajkocukier puderMąkę przesiać.
Drożdże zalać
mlekiem, dodać łyżkę
mąki i łyżkę
cukru, wymieszać i odstawić na kilka minut. Następnie dodać rozczyn do
mąki, wbić
jajka, wsypać
cukier i
sól oraz wlać rozpuszczone wystudzone
masło. Wszystko razem wyrobić na gładkie elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powidła wymieszać z
kakao. Wyrośnięte ciasto podzielić na połowę. Każdą część rozwałkować na kształt koła a następnie podzielić je na 8 trójkątów. Na każdym rozsmarować nadzienie i zwinąć w rogalik. Posmarować rozbełtanym
jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut. Po wystudzeniu posypać
cukrem pudrem.
