ßßß
Przepis na ten mazurek moja Mama znalazła w naszych zbiorach starych przepisów, pochodzi on z Poradnika Domowego z połowy lat 90-tych. Bardzo lubimy wracać do tych dawnych przepisów, wiele z nich na stałe zadomowiło się w naszej kuchni. W tym mazurku najbardziej smakowało nam nadzienie- powidła wymieszane z kakao.*foremka 23*23 cmSkładniki: na ciasto kruche:110 g mąki70 g masła40 g cukru pudrujajkołyżka mleka lub śmietany na ciasto maślane:60 g mąki50 g cukru50 g masła2 jajka na przełożeniesłoiczek powideł śliwkowychłyżka kakao+ dodatkowo dowolna dekoracjaSkładniki na kruche ciasto posiekać nożem a następnie zagnieść. Wstawić do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotować masę maślaną i nadzienie. Masło utrzeć z cukrem, ucierając dodać jajka a następnie mąkę. Powidła wymieszać z kakao. Schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość blaszki. Posmarować nadzieniem a na wierzch wyłożyć ciasto maślane. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut. Po wystudzeniu dowolnie udekorować.