Wykonanie
Dzień dobry :) Dla mnie dość dobry a i mam nadzieje,że u Was tak samo.Pogoda iście wiosenna,już nie pamiętam żeby w styczniu termometr pokazywał prawie 10 stopni na plusie. Ale taka pogoda ma też swoje wady,tzn różnego rodzaju choróbska. Mój junior już leży w łóżeczku.Skoro jesteśmy w domu,to trzeba czymś się zająć. Wspólne pieczenia,gotowanie zawsze się sprawdza. Mam dla Was ciasto przygotowane z małą pomocą mojego maluszka :)Składniki:1 szklanka
mleka1 szklanka
cukru2,5 szklanki
mąki15 dag
margaryny, roztopić50 g
drożdży3
jajka, rozkłócone1 op.
cukru waniliowegopłatki migdałów ok 80 gtłuszcz do wysmarowania formy
cukier puderMleko lekko podgrzać z
cukrami i wlać do
mąki,dodać
jajka i wymieszać.
Drożdże rozetrzeć z łyżką
cukru i połączyć z
ciastem. Całość zagnieść,pod koniec dodając
margarynę i wyrabiać aż ciasto będzie odchodzić od ręki.Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto połączyć z
migdałami i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy.Odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut.Piec przez ok 45 minut w nagrzanym piekarniku 180 stopni.Upieczone ciasto wyjąć z formy i gdy jest jeszcze ciepłe posypać
cukrem pudrem.