ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe z migdałami

Ciasto drożdżowe z migdałami

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry :) Dla mnie dość dobry a i mam nadzieje,że u Was tak samo.
Pogoda iście wiosenna,już nie pamiętam żeby w styczniu termometr pokazywał prawie 10 stopni na plusie. Ale taka pogoda ma też swoje wady,tzn różnego rodzaju choróbska. Mój junior już leży w łóżeczku.
Skoro jesteśmy w domu,to trzeba czymś się zająć. Wspólne pieczenia,gotowanie zawsze się sprawdza. Mam dla Was ciasto przygotowane z małą pomocą mojego maluszka :)
Składniki:
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
2,5 szklanki mąki
15 dag margaryny, roztopić
50 g drożdży
3 jajka, rozkłócone
1 op. cukru waniliowego
płatki migdałów ok 80 g
tłuszcz do wysmarowania formy
cukier puder
Mleko lekko podgrzać z cukrami i wlać do mąki,dodać jajka i wymieszać.
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i połączyć z ciastem. Całość zagnieść,pod koniec dodając margarynę i wyrabiać aż ciasto będzie odchodzić od ręki.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto połączyć z migdałami i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy.
Odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut.
Piec przez ok 45 minut w nagrzanym piekarniku 180 stopni.
Upieczone ciasto wyjąć z formy i gdy jest jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://aroundtheflavors.blogspot.com/2015/01/ciasto-drozdzowe-z-migdaami.html