Wykonanie
Wypatrzone u Askher . Nigdy nie przepadałam za drożdżowymi wypiekami, a to ciasto zobaczyłam... I cóż? Chyba, jednak, czas przeprosić się z
drożdżami. ;)
325 ml
mleka500 g
mąki50 g
margaryny50 g
cukru50 g
drożdży świeżychszczypta
soligruby
cukier do posypaniaodrobina letniej rozpuszczonej
margarynycynamon50 g
rodzynek50 g
płatków migdałowychjajkomlekocukiercynamonPokruszone
drożdże zasypać 3 łyżkami
cukru, 3 łyżkami
mąki i zalać szklanką ciepłego
mleka. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Przesiać
mąkę, dodać
cukier,
sól i
margarynę. Zagnieść ciasto. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia (ok. godziny). Gotowe ciasto dzielić na porcje, poczym każdą rozwałkować, z jednej strony smarować
margaryną,
cukrem i
cynamonem (część zrobiłam z
rodzynkami i
płatkami migdałowymi w analogiczny sposób). Zwinąć w rulon i postawić w tortownicy. Wyłożoną tortownicę zostawić na 20 min., żeby ciasto wyrosło. Posmarować
jajkiem roztrzepanym z odrobiną
mleka, posypać
cukrem i
cynamonem.Piec ok. 40 min. w temperaturze 190 stopni.Smacznego!