ßßß Cookit - przepis na Ciasto drozdzowe

Ciasto drozdzowe

nazwa

Wykonanie

Wypatrzone u Askher . Nigdy nie przepadałam za drożdżowymi wypiekami, a to ciasto zobaczyłam... I cóż? Chyba, jednak, czas przeprosić się z drożdżami. ;)
325 ml mleka
500 g mąki
50 g margaryny
50 g cukru
50 g drożdży świeżych
szczypta soli
gruby cukier do posypania
odrobina letniej rozpuszczonej margaryny
cynamon
50 g rodzynek
50 g płatków migdałowych
jajko
mleko
cukier
cynamon
Pokruszone drożdże zasypać 3 łyżkami cukru, 3 łyżkami mąki i zalać szklanką ciepłego mleka. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Przesiać mąkę, dodać cukier, sól i margarynę. Zagnieść ciasto. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia (ok. godziny). Gotowe ciasto dzielić na porcje, poczym każdą rozwałkować, z jednej strony smarować margaryną, cukrem i cynamonem (część zrobiłam z rodzynkami i płatkami migdałowymi w analogiczny sposób). Zwinąć w rulon i postawić w tortownicy. Wyłożoną tortownicę zostawić na 20 min., żeby ciasto wyrosło. Posmarować jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka, posypać cukrem i cynamonem.
Piec ok. 40 min. w temperaturze 190 stopni.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2009/02/Ciasto-drozdzowe.html