ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 400 gramówcukier 150 gramówmleko 250 mililitrówdrożdże 40 gramówmargaryna 100 gramówcukier waniliowy 1 sztuksól 1 szczyptaCynamon 0,5 łyżek deserowychkakao 2 łyżek deserowychorzechy laskowe - mielone 300 gramówjajka 2 sztukpłatki migdałowe 50 gramówkonfitura morelowa 1 łyżek stołowychcukier puder 1 łyżek stołowychWykonanie:W przesianej mące zrobić dołek, wsypać 10g cukru, w kruszyć drożdże, wlać 125 ml ciepłego mleka i lekko zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.Rozpuszczoną, ostudzona margarynę, 40g cukru, cukier waniliowy, sól oraz jajko dodać do wcześniej zagniecionego ciasta i wyrobić. Przykryć i znów odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.Zagotować 125 ml mleka z 100g cukru, cynamonem i kakao. Wymieszać z orzechami i przestudzić. Dodać białko i wymieszać.Ciasto rozwałkować na prostokąt 30 x 40 cm na wysypanej maka stolicy. Na ciasto wyłożyć masę orzechową. Zrolować ciasto zaczynając od dłuższej strony. Pokroić je na plastry o szerokości 4 cm. Jeden obok drugiego układać na posmarowanej tłuszczem tortownicy i pozostawić na 20 minut. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać 20g płatków migdałowych. Piec ok. 40 minut w 200 stopniach, wystudzić.Podgrzaną konfiturę przetrzeć przez sito. Ciasto wyjąć z formy i brzegi posmarować dokładnie konfiturą i posypać 30g płatków migdałowych, a wierzch ciasta udekorować cukrem pudrem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: