ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomąka 250 gramówproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychjajka 1 sztukmasło 125 gramówcukier 125 gramówcukier waniliowy 2 sztuksól 1 szczyptamigdały - mielone 25 gramówpłatki migdałowe 1 łyżek stołowychżelatyna 10 łyżek deserowychmaślanka owocowa 500 gramówtwarożek 500 gramówśmietana kremówka 250 gramówtruskawki 500 gramówgalaretka cytrynowa 1 sztuksok multiwitamina 1 szklanekcukier puder według uznanialistki melisy według uznaniaWykonanie:Miękkie masło posiekać z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać, 50g cukru, cukier waniliowy, zmielone migdały, jajko oraz szczyptę soli i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. Rozwałkować ciasto na placek i wyłożyć nim dno średniej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, po nakłuwać widelcem i znów wstawić na 30 minut do lodówki. Piec 20 minut w 200 stopniach. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, a żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Zmiksować twarożek z maślanką, 1 paczką cukru waniliowego oraz 75g cukru. Żelatynę połączyć z niewielka ilością masy serowej, a potem z pozostałą i schłodzić. Śmietanę ubić na sztywno i połączyć z masą serową. Krem wyłożyć na ciasto, wyrównać i wstawić do lodówki na 3h. Oczyszczone truskawki podzielić na połówki i ułożyć na masie. Galaretkę wymieszaną z sokiem zagotować i wystudzić. Tężejącą galaretką zalać truskawki, posypać płatkami oraz cukrem pudrem, ozdobić melisą.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: