ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegopłatki migdałowe 3 łyżek stołowychmasło 50 gramówcukier 100 gramówtruskawki 100 gramówproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychtwarożek śmietankowy 600 gramówfrużelina truskawkowa 1 puszkacukier puder 75 gramówcukier puder 1 łyżek stołowychkonfitura truskawkowa 150 gramówmąka tortowa 125 gramówjajka 3 sztuksól 1 szczyptaWykonanie:Średniej wielkości tortownicę posmarować tłuszczem i posypać 2 łyżkami płatków migdałowych. Ubić białka z cukrem oraz solą na sztywną pianę. Ubijając, kolejno dodawać po żółtku, przesianą mąkę wymieszana z proszkiem oraz roztopione, ostudzone masło lub margarynę. Przełożyć ciasto do tortownicy, wyrównać. Piec ok. 12 minut w 200 stopniach, ostudzić.Utrzeć twaróg z 75g cukru pudru. Zimne ciasto przekroić na 2 placki. 150g konfitury truskawkowej rozsmarować na spodzie ciasta, przykryć drugim plackiem, a na wierzch wyłożyć masę serową, a na nią wylać frużelinę truskawkową i ułożyć plasterki truskawek. Wstawić na 60 minut do lodówki. Na suchej patelni uprażyć pozostałe płatki na złoty kolor. Przestudzonymi udekorować brzegi tortu. Całość oprószyć cukrem pudrem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: