Wykonanie
« Powrót  KebabDodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 5SkładnikLogo Ilość Czego
Cynamon według uznania
kminek według uznania
pieprz jamajski według uznania
pieprz Cayenne według uznania
papryka ostra według uznania
pieprz turecki według uznania
tymianek według uznania
czosnek 1 sztuk
przecier pomidorowy 2 łyżek stołowych
oliwa z oliwek 0.75 mililitrów
sól według uznania
pomidor koktajlowy według uznania
baranina bez kości 1 kilogramówWykonanie:
Mięso umyć, wykroić błonki i chrząstki, a następnie pokroić w kostkę o
boku około 1,5 - 2cm. Wszystkie
przyprawy zmieszać ze sobą, posypać nimi
mięso, dodać
oliwę z oliwek,
czosnek,
przecier pomidorowy, oraz
sól, a następnie wszystko dokładnie wymieszać tak, by
mięso dokładnie pokryło się marynatą. Odstawić do lodówki przynajmniej na 2 godziny, ale najlepiej na całą noc. Następnie
mięso nabijać na szpady do kebabu, lub ewentualnie, na patyczki do szaszłyków. Pomiędzy kawałki
mięsa można nabijać
pomidorki koktajlowe. Piec na grillu węglowym, elektrycznym, lub ułożone na blaszce na najwyższym poziomie piekarnika elektrycznego (wyposażonego w opiekacz), tuż pod spiralą grill’a, pozostawiając uchylone drzwiczki. Co parę minut, należy zmieniać stronę przewracając
mięso. Cykl pieczenia to mniej więcej 4
razy po 5 min, z każdej strony. Ewentualnie można również spróbować zrobić kebab na patelni.Smacznego!!!Uwagi:Jedną glówkę
czosnku wyciskamy w wyciskarce .Kebab można przygotować z innego
mięsa, wówczas nie będzie on jednak tak tradycyjny jak
barani kebab turecki.Kuchnia TureckaPotrawy z
MięsaKomentarze:Autor: macikData: 2010-06-04wszystko znajdziecie w
groszkuAutor: arielData: 2010-02-02cos mega wypasnego mniamAutor:
SebaData: 2009-12-12Napewno smaczne.Ja sprubuje zrobić z
wieprzowiny:}!!!Autor: AsiuniaData: 2009-06-10Bardzo dobre :)Autor: Ewa GianlucaData: 2009-04-23WSPANIALEAutor: Scully16Data: 2009-04-13Super przepis :)Autor: EwelosaData: 2008-12-11Masz odemnie piątkę za ten przepis.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: