Wykonanie
« Powrót
Kebab
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 5
Składnik
Logo Ilość Czego
Cynamon według uznania
kminek według uznania
pieprz jamajski według uznania
pieprz Cayenne według uznania
papryka ostra według uznania
pieprz turecki według uznania
tymianek według uznania
czosnek 1 sztuk
przecier pomidorowy 2 łyżek stołowych
oliwa z oliwek 0.75 mililitrów
sól według uznania
pomidor koktajlowy według uznania
baranina bez kości 1 kilogramów
Wykonanie:
Mięso umyć, wykroić błonki i chrząstki, a następnie pokroić w kostkę o
boku około 1,5 - 2cm. Wszystkie
przyprawy zmieszać ze sobą, posypać nimi
mięso, dodać
oliwę z oliwek,
czosnek,
przecier pomidorowy, oraz
sól, a następnie wszystko dokładnie wymieszać tak, by
mięso dokładnie pokryło się marynatą. Odstawić do lodówki przynajmniej na 2 godziny, ale najlepiej na całą noc. Następnie
mięso nabijać na szpady do kebabu, lub ewentualnie, na patyczki do szaszłyków. Pomiędzy kawałki
mięsa można nabijać
pomidorki koktajlowe. Piec na grillu węglowym, elektrycznym, lub ułożone na blaszce na najwyższym poziomie piekarnika elektrycznego (wyposażonego w opiekacz), tuż pod spiralą grill’a, pozostawiając uchylone drzwiczki. Co parę minut, należy zmieniać stronę przewracając
mięso. Cykl pieczenia to mniej więcej 4
razy po 5 min, z każdej strony. Ewentualnie można również spróbować zrobić kebab na patelni.
Smacznego!!!
Uwagi:
Jedną glówkę
czosnku wyciskamy w wyciskarce .
Kebab można przygotować z innego
mięsa, wówczas nie będzie on jednak tak tradycyjny jak
barani kebab turecki.
Kuchnia Turecka
Potrawy z
MięsaKomentarze:
Autor: macik
Data: 2010-06-04
wszystko znajdziecie w
groszkuAutor: ariel
Data: 2010-02-02
cos mega wypasnego mniam
Autor:
SebaData: 2009-12-12
Napewno smaczne.Ja sprubuje zrobić z
wieprzowiny:}!!!
Autor: Asiunia
Data: 2009-06-10
Bardzo dobre :)
Autor: Ewa Gianluca
Data: 2009-04-23
WSPANIALE
Autor: Scully16
Data: 2009-04-13
Super przepis :)
Autor: Ewelosa
Data: 2008-12-11
Masz odemnie piątkę za ten przepis.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: