Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
antrykot 1,5 kilogramów
olej 2 łyżek stołowych
woda 1 szklanek
przyprawa warzywna 1 łyżek deserowych
cebula 2 sztuk
marchewka 2 sztuk
liść laurowy 1 sztuk
tymianek 1,5 łyżek deserowych
goździki 4 sztuk
natka pietruszki 2 łyżek stołowych
bekon wędzony 50 gramów
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
wino wytrawne białe 3 łyżek stołowych
cukier 1 szczypta
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Z umytego
mięsa usunąć kość grzbietową, a kości żebrowe lekko odsłonić, natrzeć
sola,
pieprzem, połową
tymianku i
sokiem z cytryny, owinąć nitką, aby pieczeń się nie zdeformowała, obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym
oleju, przełożyć do rondla. Dodać cieniutkie plasterki
bekonu i pokrojone drobno warzywa (
marchewki,
cebule) oraz
goździki,
liść laurowy,
tymianek i
natkę, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec pod przykryciem ok. 70 min. skrapiając przyprawą warzywną rozrobioną w szklance
wody. Miękkie
mięso wyjąć, pokroić na porcje, ułożyć na żaroodpornym półmisku. Sos z pieczeni przetrzeć przez sito, wymieszać z
winem, doprawić do smaku
sola,
pieprzem i szczyptą
cukru. Częścią sosu polać
mięso i podgrzać je w piekarniku, pozostały sos podać w sosjerce.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: