ßßß Cookit - przepis na Wołowina po mieszczańsku

Wołowina po mieszczańsku

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
antrykot 1,5 kilogramów
olej 2 łyżek stołowych
woda 1 szklanek
przyprawa warzywna 1 łyżek deserowych
cebula 2 sztuk
marchewka 2 sztuk
liść laurowy 1 sztuk
tymianek 1,5 łyżek deserowych
goździki 4 sztuk
natka pietruszki 2 łyżek stołowych
bekon wędzony 50 gramów
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
wino wytrawne białe 3 łyżek stołowych
cukier 1 szczypta
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Z umytego mięsa usunąć kość grzbietową, a kości żebrowe lekko odsłonić, natrzeć sola, pieprzem, połową tymianku i sokiem z cytryny, owinąć nitką, aby pieczeń się nie zdeformowała, obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju, przełożyć do rondla. Dodać cieniutkie plasterki bekonu i pokrojone drobno warzywa (marchewki, cebule) oraz goździki, liść laurowy, tymianek i natkę, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec pod przykryciem ok. 70 min. skrapiając przyprawą warzywną rozrobioną w szklance wody. Miękkie mięso wyjąć, pokroić na porcje, ułożyć na żaroodpornym półmisku. Sos z pieczeni przetrzeć przez sito, wymieszać z winem, doprawić do smaku sola, pieprzem i szczyptą cukru. Częścią sosu polać mięso i podgrzać je w piekarniku, pozostały sos podać w sosjerce.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7007/Wolowina-po-mieszczansku