Moja rodzina jest zdecydowanie ogórkowa. Ogórki jemy jako mizerię, kiszone, konserwowe. Kilka dni temu przedstawiłam przepis na ogórkicurry (tu przepis) oraz ogórki małosolne . Dziś kolejna odsłona przetworów z ogórków-sałatka.Składniki2 kilogramy ogórków ( już obranych-czyli ok 2,5 kilograma ogórków ze skórką)100 g marchewki250 g cebuli40 g natki pietruszki1/2 ząbka czosnkuZalewa:1/2 szklanki octu1/2 szklanki oleju1/2 szklanki cukru1 czubata łyżka soli2 goździki8 ziarenek ziela angielskiegopieprz ( do smaku)Ogórki umyć, obrać i poszatkować na plasterki. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Czosnek drobno posiekać. Do warzyw dodać składniki zalewy i dobrze wymieszać. Zostawić na 2-3 godziny.Co jakiś czas mieszać. Przełożyć do słoików i zapasteryzować.Smacznego!Aga