Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
udka kurczaka 4 sztuk
sok cytrynowy według uznaniaotarta skórka z
mandarynek 2 łyżek stołowych
olej 1 łyżek stołowych
masło 1 łyżek stołowych
marchewka 1 sztuk
cebula 1 sztuk
olej 2 łyżek stołowych
goździki 2 sztuk
liść laurowy 1 sztuk
mandarynki 5 sztuk
wino białe półsłodkie 0,5 szklanek
wódka czysta 25 mililitrów
cukier według uznania
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Umyte, osuszone udka skropić
sokiem z cytryny, natrzeć
solą i skórką z
mandarynki, odstawić na godzinę.Sos: oczyszczoną i pokrojoną w kostkę
marchewkę oraz pokrojoną w grube plastry
cebulę przesmażyć na
oleju, dodać
sól,
pieprz,
goździki,
liść laurowy i trzy podzielone na ćwiartki
mandarynki. Wlać
wino i pół szklanki przegotowanej
wody, dusić ok. 30 minut pod przykryciem na małym ogniu. Korzenie wyjąć, a sos zmiksować.Udka zrumienić na
oleju, przełożyć do rondla, dodać
masło i dusić pod przykryciem ok. 25 minut. Wlać sos i dusić jeszcze 20 minut. Miękkie udka wyjąć, ułożyć na ogrzanym półmisku, polać lekko odparowanym sosem doprawionym
wódką i
cukrem. Podawać udekorowane cząsteczkami lub plastrami pozostałych
mandarynek.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z
MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: