ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomąka 1 łyżek stołowychmarmolada głogowa 2 łyżek stołowychgoździki 4 sztukliść laurowy 1 sztukziele angielskie 10 sztukziarenka pieprzu 10 sztukziarenka jałowca 20 sztukcukier 0,5 łyżek deserowychskórka otarta z cytryny 0,5 sztukwino biale wytrawne 0,5 szklanekocet winny 0,5 szklaneksól według uznaniacebula 2 sztukjałowiec mielony 0,5 łyżek deserowychmargaryna 2 łyżek stołowychsmalec 1 łyżek stołowychwieprzowina bez kości 1,5 - 2 kilogramówsok z cytryny 0,5 sztukbulion 1 szklanekWykonanie:Marynata: wymieszać ocet z winem, skórką otartą i sokiem z połowy cytryny, cukrem, ziarnkami jałowca, pieprzu, ziela angielskiego, goździkami, dodać liść laurowy i zagotować.Umyte, osuszone mięso mocno wygnieść ręką, włożyć do kamiennego garnka, obłożyć plasterkami cebuli, zalać gorącą marynatą, przykryć, obciążyć, przenieść w chłodne miejsce na 4-6 dni. Codziennie przekręcać, aby się równo zamarynowało.Po wyjęciu z marynaty lekko opłukać, osuszyć, natrzeć solą, uformować pieczeń, obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu, przełożyć do rondla. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. W małym rondelku stopić łyżkę margaryny, wymieszać z jałowcem, polać mięso, wstawić je do nagrzanego piekarnika i piec ok. 100min, skrapiając przecedzoną marynatą.W rondelku rozgrzać drugą łyżkę margaryny, wsypać mąkę, zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić zimnym bulionem i dotować na małym ogniu, mieszając, aż do zgęstnienia sosu. Wtedy dodać sos z pieczeni przetarty przez sito i marmoladę, dokładnie wymieszać.Pokrojoną na plastry pieczeń ułożyć na żaroodpornym półmisku, lekko polać sosem, wstawić na 5 minut do nagrzanego piekarnika. Pozostały sos podać w sosjerce.Uwagi:Marmoladę głogową można zastąpić marmoladą śliwkową.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: