ßßß Cookit - przepis na Wieprzowina a la dzik

Wieprzowina a la dzik

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 1 łyżek stołowych
marmolada głogowa 2 łyżek stołowych
goździki 4 sztuk
liść laurowy 1 sztuk
ziele angielskie 10 sztuk
ziarenka pieprzu 10 sztuk
ziarenka jałowca 20 sztuk
cukier 0,5 łyżek deserowych
skórka otarta z cytryny 0,5 sztuk
wino biale wytrawne 0,5 szklanek
ocet winny 0,5 szklanek
sól według uznania
cebula 2 sztuk
jałowiec mielony 0,5 łyżek deserowych
margaryna 2 łyżek stołowych
smalec 1 łyżek stołowych
wieprzowina bez kości 1,5 - 2 kilogramów
sok z cytryny 0,5 sztuk
bulion 1 szklanek
Wykonanie:
Marynata: wymieszać ocet z winem, skórką otartą i sokiem z połowy cytryny, cukrem, ziarnkami jałowca, pieprzu, ziela angielskiego, goździkami, dodać liść laurowy i zagotować.
Umyte, osuszone mięso mocno wygnieść ręką, włożyć do kamiennego garnka, obłożyć plasterkami cebuli, zalać gorącą marynatą, przykryć, obciążyć, przenieść w chłodne miejsce na 4-6 dni. Codziennie przekręcać, aby się równo zamarynowało.
Po wyjęciu z marynaty lekko opłukać, osuszyć, natrzeć solą, uformować pieczeń, obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu, przełożyć do rondla. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. W małym rondelku stopić łyżkę margaryny, wymieszać z jałowcem, polać mięso, wstawić je do nagrzanego piekarnika i piec ok. 100min, skrapiając przecedzoną marynatą.
W rondelku rozgrzać drugą łyżkę margaryny, wsypać mąkę, zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić zimnym bulionem i dotować na małym ogniu, mieszając, aż do zgęstnienia sosu. Wtedy dodać sos z pieczeni przetarty przez sito i marmoladę, dokładnie wymieszać.
Pokrojoną na plastry pieczeń ułożyć na żaroodpornym półmisku, lekko polać sosem, wstawić na 5 minut do nagrzanego piekarnika. Pozostały sos podać w sosjerce.
Uwagi:
Marmoladę głogową można zastąpić marmoladą śliwkową.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7006/Wieprzowina-a-la-dzik