Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
płatki migdałowe 40 gramów
cukier 175 gramów
mleko 1 szklanek
jogurt naturalny 400 gramów
serek śmietankowy 600 gramów
cukier waniliowy 2 sztuk
cytryna 1 sztuk
żelatyna 12 łyżek deserowych
truskawki 500 gramów
masło 100 gramów
ciastka maślane 150 gramów
galaretka truskawkowa (na 1/4lpłynu)1 sztukWykonanie:Roztopione
masło zagnieść z pokruszonymi
ciastkami. Masę wyłożyć do średniej tortownicy i wstawić do lodówki na 30 minut. Oczyszczone 300g
truskawek przekroić na połówki. Rozpuścić w gorącej wodzie osobno 2 i 10 łyżeczek
żelatyny. Zmiksować
truskawki, połowę soku wyciśniętego z
cytryny i paczkę
cukru waniliowego. Z
jogurtem utrzeć
serek śmietankowy, 150g
cukru, paczkę
cukru waniliowego, skórkę otarta z wyszorowanej
cytryny, pozostałym
sokiem cytrynowym i
mlekiem. 2łyzeczki
żelaryny połączyć z odrobina zmiksowanej masy, a
potem z pozostałą masą. 10 łyżeczek
żelatyny połączyć z odrobina masy serowej, a
potem z resztą masy i wyłożyć na spód ciasta, a na to rozłożyć masę
truskawkową i wstawić na 4h do lodówki.Oczyszczone pokrojone na połówki
truskawki ułożyć na torcie, a uprażonymi
migdałami udekorować brzegi.
Galaretkę wymieszać z 25g
cukru, dodać 150ml
wody i zagotować. Lekko tężejącą wylać na ciasto.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z
seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: