ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegopłatki migdałowe 40 gramówcukier 175 gramówmleko 1 szklanekjogurt naturalny 400 gramówserek śmietankowy 600 gramówcukier waniliowy 2 sztukcytryna 1 sztukżelatyna 12 łyżek deserowychtruskawki 500 gramówmasło 100 gramówciastka maślane 150 gramówgalaretka truskawkowa (na 1/4lpłynu)1 sztukWykonanie:Roztopione masło zagnieść z pokruszonymi ciastkami. Masę wyłożyć do średniej tortownicy i wstawić do lodówki na 30 minut. Oczyszczone 300g truskawek przekroić na połówki. Rozpuścić w gorącej wodzie osobno 2 i 10 łyżeczek żelatyny. Zmiksować truskawki, połowę soku wyciśniętego z cytryny i paczkę cukru waniliowego. Z jogurtem utrzeć serek śmietankowy, 150g cukru, paczkę cukru waniliowego, skórkę otarta z wyszorowanej cytryny, pozostałym sokiem cytrynowym i mlekiem. 2łyzeczki żelaryny połączyć z odrobina zmiksowanej masy, a potem z pozostałą masą. 10 łyżeczek żelatyny połączyć z odrobina masy serowej, a potem z resztą masy i wyłożyć na spód ciasta, a na to rozłożyć masę truskawkową i wstawić na 4h do lodówki.Oczyszczone pokrojone na połówki truskawki ułożyć na torcie, a uprażonymi migdałami udekorować brzegi. Galaretkę wymieszać z 25g cukru, dodać 150ml wody i zagotować. Lekko tężejącą wylać na ciasto.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: