ßßß Cookit - przepis na Serowy tort z truskawkami

Serowy tort z truskawkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
płatki migdałowe 40 gramów
cukier 175 gramów
mleko 1 szklanek
jogurt naturalny 400 gramów
serek śmietankowy 600 gramów
cukier waniliowy 2 sztuk
cytryna 1 sztuk
żelatyna 12 łyżek deserowych
truskawki 500 gramów
masło 100 gramów
ciastka maślane 150 gramów
galaretka truskawkowa (na 1/4lpłynu)1 sztuk
Wykonanie:
Roztopione masło zagnieść z pokruszonymi ciastkami. Masę wyłożyć do średniej tortownicy i wstawić do lodówki na 30 minut. Oczyszczone 300g truskawek przekroić na połówki. Rozpuścić w gorącej wodzie osobno 2 i 10 łyżeczek żelatyny. Zmiksować truskawki, połowę soku wyciśniętego z cytryny i paczkę cukru waniliowego. Z jogurtem utrzeć serek śmietankowy, 150g cukru, paczkę cukru waniliowego, skórkę otarta z wyszorowanej cytryny, pozostałym sokiem cytrynowym i mlekiem. 2łyzeczki żelaryny połączyć z odrobina zmiksowanej masy, a potem z pozostałą masą. 10 łyżeczek żelatyny połączyć z odrobina masy serowej, a potem z resztą masy i wyłożyć na spód ciasta, a na to rozłożyć masę truskawkową i wstawić na 4h do lodówki.
Oczyszczone pokrojone na połówki truskawki ułożyć na torcie, a uprażonymi migdałami udekorować brzegi. Galaretkę wymieszać z 25g cukru, dodać 150ml wody i zagotować. Lekko tężejącą wylać na ciasto.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Potrawy z serem
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/8984/Serowy-tort-z-truskawkami