Wykonanie
Po zaspokojeniu apetytu na pierwsze świeże
truskawki nadchodzi moment wykorzystania ich do przyrządzenia różnych smakołyków...
Kiedy
owoce są już mocno dojrzałe i pełne aromatu nadają
ciastom i deserom niepowtarzalnego smaku .Obowiązkowo w moim menu
truskawkowym zawsze gościł tort
truskawkowy bez pieczenia. Tym razem mój tort przekształcił się w mini torcik/jednoosobowa konsumpcja/,coś tam zostało zmienione/wersja odchudzona/ ,ale forma podobna i smak również .Podaję przepis na normalny, choć mały rozmiar tortownicy/20-22 cm/.Mój zrobiłam jeszcze mniejszy.Składniki: na spód
200 g herbatników/użyłam amaretto/150 g
masła2 łyżki
cukru trzcinowegomasa:300 g dojrzałych
truskawek500 ml
jogurtu naturalnego2-3 łyżki
cukru pudru/wg smaku/1
cytryna2 łyżeczki
żelatyny2 łyżeczki
cukru waniliowegooraz:
galaretka truskawkowatruskawki do przybranialistki
mięty lub
melisyWykonanie:
Herbatniki wymieszać z
cukrem i pokruszyć wałkiem /w woreczku/ lub w mikserze. Wsypać do miski, połączyć z miękkim
masłem i wymieszać dokładnie drewnianą łyżką. Powstałą masę wyłożyć na dno tortownicy wyścielonej folią spożywczą. Wstawić do lodówki.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej
wody . Przygotować
galaretkę w/g przepisu /można zmniejszyć ilość wody/.
Truskawki umyć, oczyścić,zmiksować z
cukrem pudrem i
wanilią. Zetrzeć skórkę z dokładnie umytej
cytryny, wycisnąć sok, połączyć z
truskawkami. Lekko ubić
jogurt, dodać
truskawki,
żelatynę, dokładnie wymieszać.Kiedy masa zacznie tężeć przelać ją na przygotowany spód ciasta. Zalać tężejąca
galaretką. Wstawić torcik do lodówki na ok.3 godz. Podawać udekorowane świeżymi
truskawkami.