ßßß Cookit - przepis na Torcik truskawkowy

Torcik truskawkowy

nazwa

Wykonanie

Po zaspokojeniu apetytu na pierwsze świeże truskawki nadchodzi moment wykorzystania ich do przyrządzenia różnych smakołyków...
Kiedy owoce są już mocno dojrzałe i pełne aromatu nadają ciastom i deserom niepowtarzalnego smaku .Obowiązkowo w moim menu truskawkowym zawsze gościł tort truskawkowy bez pieczenia. Tym razem mój tort przekształcił się w mini torcik/jednoosobowa konsumpcja/,coś tam zostało zmienione/wersja odchudzona/ ,ale forma podobna i smak również .
Podaję przepis na normalny, choć mały rozmiar tortownicy/20-22 cm/.Mój zrobiłam jeszcze mniejszy.
Składniki: na spód
200 g herbatników/użyłam amaretto/
150 g masła
2 łyżki cukru trzcinowego
masa:
300 g dojrzałych truskawek
500 ml jogurtu naturalnego
2-3 łyżki cukru pudru/wg smaku/
1 cytryna
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki cukru waniliowego
oraz:
galaretka truskawkowa
truskawki do przybrania
listki mięty lub melisy
Wykonanie:
Herbatniki wymieszać z cukrem i pokruszyć wałkiem /w woreczku/ lub w mikserze. Wsypać do miski, połączyć z miękkim masłem i wymieszać dokładnie drewnianą łyżką. Powstałą masę wyłożyć na dno tortownicy wyścielonej folią spożywczą. Wstawić do lodówki. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody . Przygotować galaretkę w/g przepisu /można zmniejszyć ilość wody/. Truskawki umyć, oczyścić,zmiksować z cukrem pudrem i wanilią. Zetrzeć skórkę z dokładnie umytej cytryny, wycisnąć sok, połączyć z truskawkami. Lekko ubić jogurt, dodać truskawki, żelatynę, dokładnie wymieszać.
Kiedy masa zacznie tężeć przelać ją na przygotowany spód ciasta. Zalać tężejąca galaretką. Wstawić torcik do lodówki na ok.3 godz. Podawać udekorowane świeżymi truskawkami.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2011/05/torcik-truskawkowy.html