Wykonanie
Sernik na zimno z
mascarpone,
truskawkami i
galaretką to wyjątkowo smaczny deser idealny w upalne letnie dni. Ten pyszny, puszysty, delikatny i bardzo prosty w przygotowaniu sernik zachwyci
kubki smakowe wszystkim miłośnikom deserów z
serkiem mascarpone.
składniki na tortownicę 23 cm300 g
ciastek zbożowych ( np. Bonitki )70 g
masła500 g
serka mascarpone350 ml
śmietanki 30 %1/4 szklanki
cukruopakowanie
cukru waniliowego2 łyżki
żelatyny50 dag
truskawek2 opakowania
galaretki truskawkowejprzepis
Ciastka zbożowe miksujemy blenderem do uzyskania konsystencji
bułki tartej.
Masło rozpuszczamy w garnku na małym ogniu.Do miski wsypujemy zmiksowane
ciastka, wlewamy roztopione
masło i całość dokładnie mieszamy łyżką.Do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy wsypujemy zmieszane z
masłem ciastka i starannie rozprowadzamy je łyżką lekko dociskając. Tak przygotowany spód ciasta wstawiamy na pół godziny do lodówki.
Żelatynę rozpuszczamy w sześciu łyżkach gorącej
wody a następnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.Do wysokiej miski wlewamy
śmietanę i ubijamy ją ale niezbyt sztywno, stopniowo wsypujemy
cukier oraz
cukier waniliowy. Do ubitej
śmietany dodajemy partiami
serek mascarpone i jeszcze chwilę wszystko miksujemy. Rozpuszczoną i chłodną
żelatynę łączymy mikserem z masą
serową.Tak przygotowaną masę wlewamy na spód z
ciasteczek i wygładzamy powierzchnię, sernik wstawiamy na godzinę do lodówki.Obrane z szypułek i umyte
truskawki kroimy na połówki.
Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej
wody i pozostawiamy do wystudzenia.Na schłodzonym serniku układamy
truskawki, wlewamy chłodną
galaretkę i wstawiamy go ponownie do lodówki na około 3 godziny.