Wykonanie
BARDZO, BARDZO dziękuję za 1000 wyświetleń bloga!(od tego się zaczyna! ;) )Bo tak brzmiało zamówienie. Pierwsza myśl? Skąd ja na 7 stycznia
truskawki wytrzasnę? I jak zrobić z mrożonych? Powstał przepis-hybryda wielu innych z paroma moimi dodatkami.To że
truskawkowy to jeszcze nic... Otóż, miał być on z czołgiem. W ruch poszedł więc mój raczej znikomy talent plastyczny i o wiele większy talent Ali, której bardzo dziękuję za pomoc.Efekty?
Biszkopt:5
jajek3/4 szkl.
cukruszklanka
mąkiłyżeczka
proszku do pieczeniaJajka z
cukrem zmiksować na puch (zajmie to około 10 min. mikserem ręcznym). Delikatnie wmieszać
mąkę wymieszaną z proszkiem. Masę przełożyć do okrągłej tortownicy o śr. 20 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w temp. 160 stopni około 35-40 min. ( do tzw. suchego patyczka).
Biszkopt przekroić na 3 blaty. Najlepiej ściąć także ewentualną górkę, bo im równiejsze blaty, tym lepiej wygląda
lukier plastyczny na torcie.Masa śmietankowa:200 ml
śmietany kremówki (36%)250 g
serka mascarpone5 pełnych łyżek
cukru pudru (lub więcej, do smaku)
Śmietanę kremówkę (schłodzoną) ubić na sztywną masę, pod koniec ubijania dodając
cukier puder. Dodać do niej
serek mascarpone i dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Ja to robię w dalszym ciągu mikserem, potrzebujemy zaledwie kilka jego obrotów, by masa się nie zwarzyła.Masa truskawkowa:2
galaretki truskawkowe rozpuszczone w 500 ml wrzacej
wody (o 1/2 mniej niż nakazuje instrukcja na opakowaniu
galaretek)300 g
truskawek (świeżych lub rozmrożonych)
Galaretki wystudzić. Część
truskawek wyłożyć na blat
biszkoptowy. Zalać częścią
galaretki. Odłożyć do lodówki do stężenia. Następnie wyjąć z lodówki, wyłożyć kolejną warstwę
truskawek, znowu wylać na nią niedużo
galaretki. Po steżeniu wylać na wierzch resztę
galaretki. Nałożyć drugi
biszkopt, masę
śmietankową,
biszkopt.Krem
maślany:kostka
masłaszklanka
cukru pudruMasło zmiksować z
cukrem do utrzymania puszystej masy. Dokładnie obłożyć kremem wierzch i boki
tortu, ponieważ masa cukrowa może się rozpuścić w
kontakcie ze
śmietaną i
mascarpone.
Lukier plastyczny:800 g
cukru pudru (możliwe, że będzie mniej)3 łyżeczki glukozy3 łyżeczki
żelatyny50 ml gorącej
wodyŻelatynę rozpuścić w gorącej (ale nie wrzącej!) wodzie. Dodać glukozę, wymieszać. Na stolnicę wysypać 3/4
cukru, zagnieść z
żelatyną i glukozą. Jeżeli masa będzie zbyt klejąca-dodać
cukru, jeżeli będzie się kruszyć- rozpuszczonej
żelatyny. To moment na dodanie barwników. Najpraktyczniejsze są te w proszku, trzeba po prostu zagnieść odrobinkę z masą. Wałkować na macie (silikonowej, teflonowej...). Zamiast podsypywać czymkolwiek najlepiej smarować...
olejem... Jakkolwiek głupio to brzmi. Gdy chcemy powlec cały tort, po rozwałkowaniu masy na grubość 2-3mm ostrożnie odwracamy matę i jeszcze ostrożniej odklejamy masę. Ta ilość masy starcza na obłożenie
tortu o średnicy 20cm, zrobienie czołgu, a jeszcze trochę zostanie.Smacznego! :3