ßßß Cookit - przepis na Zimna pieczeń faszerowana

Zimna pieczeń faszerowana

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
szynka 1,6 kilogramów
czosnek 3 ząbki
zioła prowansalskie według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
pieczarki 300 gramów
cebula 2 sztuk
masło 2 łyżek stołowych
orzechy włoskie 100 gramów
bułka tarta 4 łyżek stołowych
parmezan 200 gramów
jajka 3 sztuk
olej 2 łyżek stołowych
wino białe wytrawne 100 mililitrów
Wykonanie:
Umyte, osuszone mieso natrzeć mieszanką ziół prowansalskich, czosnkiem, solą oraz pieprzem.
Farsz: Oczyszczone pieczarki i cebule posiekać i podsmażyć na maśle. Ostudzić i wymieszać z mielonymi orzechami, bułka tarta, startym parmezanem i jajkami. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Mięso głęboko naciąć co 3-4 cm, nie przecinając do końca. W nacięcia włożyć farsz. Uformować pieczeń obwiązując ja nicią kuchenną. Włożyć do brytfanny wysmarowanej olejem i podlać winem. Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze ok. 65 minut. W czasie pieczenia polewać mięso najpierw winem, a potem wytworzonym sosem. Ostudzić, usunąć nici i pokroić na plastry.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Grzybów
Potrawy z Mięsa
Potrawy z serem
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10155/Zimna-pieczen-faszerowana