Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 3(z pieczeniem / smażeniem): 200 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
cebula 1 sztuk
pieprz 0.5 łyżek deserowych
kurkuma 0.5 łyżek deserowych
masło 3 łyżek stołowych
kaczka 1 sztuk
mąka 2 łyżek stołowych
orzechy włoskie 20 dekagramówrosół 1 szklanek
sok z porzeczki 1 szklanek
sól według uznania
sok z cytryny według uznania
bakłażan 1 sztuk
cukier 4 łyżek stołowych
olej według uznania
imbir 0.5 łyżek deserowychWykonanie:1.
Cebulę,
pieprz i
kurkumę smażyć na rozgrzanym
maśle na złoty kolor, przełożyć łyżka cedzakową na talerz. 2. Dodać resztę
masła, smażyć
kaczkę aż będzie zrumieniona. 3.
Kaczkę posypać
mąką; dodać
orzechy i smażyć przez 5 min. Wlać rosół lub
wodę z rozpuszczoną
kostką rosołową,
soki z
porzeczek,
cytryny lub
rabarbaru, doprawić
solą,
cukrem. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę, kilkakrotnie mieszając. 4. Pokrajać wzdłuż
bakłażan (
kabaczek) na 6 części, posolić, odstawić na 45 min., opłukać w zimnej wodzie, odcedzić, osuszyć. 5. Smażyć na gorącym
oleju do zrumienienia. 6. Usmażony
bakłażan położyć na
kaczce i dusić pod przykryciem, aż potrawa będzie miękka i wytworzy się gęsty sos. 7. Doprawić
imbirem, ostrożnie zamieszać i dusić jeszcze przez 5 min. 8. Podawać z
ryżem ugotowanym na sypko i
zieloną sałatą. Proporcje dla 2-3 osóbUwagi:
Cebula drobno posiekana,
kaczka obrana ze skóry, pokrajana w małe kawałk, grubo posiekane
orzechy, rosół lub
woda z
kostką rosołową,
sok z cytryny lub 4 łyżki soku z
rabarbaru,
bakłażan obrany lub
kabaczek,
imbir (dowolnie)Potrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: